Каран: Британске санкције су удар на два симбола Српске (ВИДЕО)

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS i Srna pristrasno o sankcijama protiv Dodika i Cvijanović

Санкције које је данас Велика Британија увела предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и члану Предсједништва БиХ Милораду Додику су удар на два симбола Српске - на представника њених грађана и на представника Српске у заједничким институцијама БиХ, рекао је за РТРС професор уставног права Синиша Каран.

Каран је нагласио да предсједница Српске симболично представља и изражава јединство Републике Српске, док је српски члан Предсједништва, на врло специфичан начин, симбол Српске у заједничким институцијама.

Он је подсјетио да је члан Предсједништва из реда српског народа из Републике Српске један од кључних функција за заштиту виталног националног интереса ентитета.

 

- Санкције су дакле напад на грађане Републике Српске, на изборну вољу свих њених грађана који су на изборима изабрали предсједницу Српске и члана Предсједништва. Напад је то и на политику која се зове заштита интереса Републике Српске. Ово је напад на политику која штити Устав Српске у оквиру уставне позиције БиХ - рекао је Каран.

https://youtu.be/3rsDF-xQ8_Y

Каран је додао да су санкције Додику и Цвијановић удар на све оне који желе да сачувају федерални статус Српске, њену самосталност, као и на политике које се протеклих 27 година боре за Републику Српску.

 

- Ове санкције су требале да покажу како ће проћи сви они који се боре за Републику Српску. Ово је напад од стране оних који су срушили уставни систем БиХ и Српске прије 26 година неуставни преносом надлежности - закључио је Каран.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me