Raskrinkavanje.ba

Gradski (.me) → Katastrofa na pomolu: Radioaktivni oblak iznad Ukrajine; Rusi raketirali skladište municije, zabilježen visok nivo radijacije!

16.05.2023
Tekst članka

U ranim jutarnjim satima 13. maja ruska avijacija bombardovala je skladište municije u gradu Hmeljnicki, koji je ujedno administrativni centar istoimene oblasti.

Specijalizovani uređaj za praćenje zračenja zabilježio je porast gama zračenja, a trenutni parametri ukazuje da su ruske snage u subotu uništile velike zalihe municije koja je u zrak izbacila uranijumsku prašinu.

Nakon bombardovanja skladišta u gradu Hmeljnicki, u zapadnoj Ukrajini, pojavila se informacija da se u vojnom objektu u ovom gradu nalazila municija sa osiromašenim uranijumom, koju je Velika Britanija poslala Kijevu u aprilu.

U ranim jutarnjim satima 13. maja ruska avijacija bombardovala je skladište municije u gradu Hmeljnicki, koji je ujedno administrativni centar istoimene oblasti. Prvobitno su lokalni mediji preneli da je ruski dron kamikaza pogodio samo skladište goriva, ali objavljeni snimci snažnih detonacija i eksplozija, koje su trajale nekoliko minuta, ukazuju da je pogođeno veliko skladište municije i vojne opreme.

Objekat je potpuno uništen, kao i jedinica Nacionalne garde Ukrajine koja je angažovana da ga štiti.

Već 14. maja ukrajinskim društvenim mrežama počinju da se šire panični izveštaji da je prilikom detonacije skladišta municije u Hmeljnickom uništena velika količina britanske tenkovske municije sa osiromašenim uranijumom, koja je nedavno dostavljena u Ukrajinu zajedno sa projektilima “storm shadow”, javio je novinar Sergej Karnauhov.

Uslijed jake eksplozije, čestice osiromašenog uranijuma mogle su da se rasprše na teritoriji Hmeljničke oblasti, što bi, uzimajući u obzir iskustva iz Jugoslavije i Iraka, kasnije moglo dovesti do zagađenja zemljišta, vode i zraka, kao i povećanja oboljelih od raka.

Pojačano zračenje

Još nije potvrđena informacije da se u Hmeljnickom nalazila britanska municija sa osiromašenim uranijumom, ali je specijalizovani resurs za praćenje zračenja saveecobot.com zabiležio porast gama zračenja od 80-100 do 140-160 nanosiverta. S obzirom na to da osiromašeni uranijum izbacuje relativno malu dozu gama zračenja, trenutni porast ukazuje da su uništene jako velike zalihe municije, koja je u zrak izbacila uranijumsku prašinu.

Članak indeksiran 25.05.2023. Zadnji put osvježen 29.05.2023.

Ocijenjeno u analizi