Raskrinkavanje.ba

Globalno → KATASTROFA U BIH POVEĆAVA SE PDV, CIJENE SVIH NAMIRNICA LETE U NEBO: POLITIČARI SU NAKON IZBORA ZABILI NOŽ U LEĐA NARODU I TO NA NAJGORI MOGUĆI NAČIN

04.12.2018
Tekst članka

Političari su u predizbornoj kampanji obećali smanjenje cijena i povećanje plata, a onda je građane BiH dočekala katastrofalna vijest.

– PDV će se u BiH nakon Nove godine sa dosadašnjih 17% podići za 2 do 4 posto – najavio je Ratko Kovačević glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH ostujući prije nekoliko dana Dnevniku BHT-a.

 

Najveću direktnu posljedicu osjetit će konzumenti cigareta: Naime, najavljeno je da će pušači kutiju plaćati čak 35% skuplje i to odmah nakon prvog januara.

Proizvođači, s druge strane, nijemi. Kao i do sada, ne oglašavaju se jer im apsolutno nije u cilju da izgube potrošače iako je čijenica da će trgovina na crnom tržištu, uvođenjem dodatnih akciza nakon Nove godine, tek uzeti zamaha.

Vrlo je vjerovatno da će prodaja duhanskih proizvoda u BiH, nakon ove odluke, doživjeti potpuni krah.

Kao posljedica svega, poskupit će i osnovne životne namirnice poput hljeba, mlijeka, jaja, a cijena goriva bi u BiH u narednoj godini mogla doseći historijski rekord.

Napominjemo da je Hrvatska gotovo istovremeno odlučila skresati stopu PDV-a na samo 5%.

 

Inače, iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) pozvali su sve porezne i akcizne obveznike u Bosni i Hercegovini da što prije podnesu zahtjev za registraciju za korištenje elektronskih usluga, prije svega elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava.

Naglašavaju da će od početka 2019. godine svi porezni obveznici morati isključivo elektronskim putem podnositi PDV i akcizne prijave, te neće postojati mogućnost dostavljanja prijava u “papirnom“ obliku.

 

“S obzirom na činjenicu da je ostalo još samo pet mjeseci da svi porezni obveznici izvrše registraciju za elektoronsko podnošnje PDV i akciznih prijava, pozivamo ih da što prije podnesu zahtjev za registraciju putem e-portala UIO VIDEO”, saopćeno je iz UIO.

Podsjećaju da se do kraja jula ove godine za elektronsku komunikaciju s UIO registrovalo 10 hiljada poreznih obveznika, tako je ostalo da se registruje još njih oko 40 hiljada.

“Iz tog razloga pozivamo sve one obveznike koji još nisu izvršili registraciju da to urade što prije, kako ne bi došli u situaciju da od početka 2019. godine ne mogu podnositi svoje PDV i akcizne prijave i tako uđu u prekršaj”, navode iz UIO.

 

Kompletna informacija i uputstva za registraciju na E-PORTAL, kao i za podnošenje prijava nalaze se na web stranici UIO. Za sva dodatna pitanja obveznici mogu kontaktirati PDV info liniju na broj telefona 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-201, 0513/335-363.

“Korištenjem elektronskih usluga UIO, svi porezni obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza.

U svakom trenutku imat će pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, podacima sa porezne kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene porezne prijave, porezne uplate i sl.

Na ovaj način UIO otvora novo poglavlje u komunikaciji s poreznim obveznicima”, saopćeno je.

 

Izvor: bhdijaspora.net

Članak indeksiran 05.12.2018. Zadnji put osvježen 05.12.2018.

Ocijenjeno u analizi