КЕСИЋ: ДОДИКОВ ПРИЈЕДЛОГ О НВО ЈЕ ОДЛИЧАН

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Dezinformacija
Raskrinkano u: Dodikov zakon o nevladinim organizacijama nije “prepisan” od Amerike

БЕОГРАД, 9. МАРТА /СРНА/ - Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић оцијенио је вечерас да је одлична најава предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће предложити закон који ће невладине организације /НВО/ које се финансирају из иностранства третирати као стране агенте, те додао да је то својеврсна порука Западу и западном лицемјерју.

Због тога је, додаје Кесић, Додиков приједлог одличан, јер западне земље чувају и штите свој јавни простор и политичке процесе од мијешања са стране, а са друге стране, од других земаља и влада захтијевају да им потпуно отворе свој јавни простор како би њиме манипулисали.

Он је за Спутњик истакао да политичари са Запада лицемјерно осуђују такве законе у Израелу или Грузији, а сами их уводе у својим државама, а предност је што ће штитити Српску од страног мијешања.

"Они имају један приступ када је у питању њихов утицај у свету, преко њихових невладиних организација, а други приступ имају када су у питању њихова јавност и њихове државе", рекао је он.

Кесић је подсјетио да је било мијешања западних земаља и на посљедњим изборима у БиХ, али и од самог потписивања Дејтонског споразума.

"Нон-стоп имамо мешање у изборни процес, поготово преко такозваног невладиног сектора и такозваних слободних медија", истакао је Кесић.

Његова је процјена да ће Запад на Додиков приједлог реаговати на исти начин као што реагује на сличне покушаје у Израелу и Грузији – тражиће да се закон или укине или да се о њему уопште не гласа.

Кесић објашњава да закон за какав се залаже Додик постоји у Америци од тридесетих година прошлог вијека, а сада се на Западу усваја нова генерација сличних закона који су усмјерени против Русије и Кине.

"Мени је смешно када видим политичаре, поготово у Конгресу који осуђују Грузију, а истовремено су највећи заговорници забране Спутњика, Раша тудеја и других и гурају нове законе који би увели још веће рестрикције сопственим грађанима, где би им ускратили права ако раде за стране медије или за институције које финансирају стране државе", каже Кесић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је најавио да ће ускоро бити предложен закон о дјеловању невладиних организација и сличних удружења у Републици Српској који ће бити идентичан америчком закону.

"САД у свом закону стране невладине организације или оне које финансирају странци називају страним агентима на простору САД", рекао је Додик и истакао да ће бити преузета терминологија, а умјесто САД писаће Република Српска.

Članak indeksiran 17. 04. 2023 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me