Raskrinkavanje.ba

Alo → KIJEV PLANIRAO OFANZIVU U MARTU Strogo poverljiva dokumenta pala u ruke ruske armije

09.03.2022
Tekst članka

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini preduhitrila je i osujetila sveobuhvatnu ofanzivu udarnih grupa ukrajinske vojske na LNR i DNR koja je planirana u martu ove godine, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

„Tokom sprovođenja specijalne vojne operacije ruski vojnici su došli do tajnih dokumenata komande Nacionalne garde Ukrajine. Ta dokumenta potvrđuju da je kijevski režim tajno pripremao ofanzivnu operaciju na Donbas u martu 2022. godine“, saopštio je Konašenkov.

Kako se navodi, bilo je planirano da se borbena koodinacija ukrajinskih nacionalista završi do 28. februara kako bi se obezbedila realizacija borbenih zadataka u sastavu ukrajinske „Operacije združenih snaga“ u Donbasu.

Ruski vojni resor objavio je dokument koji potvrđuje da je kijevski režim u martu spremao ofanzivnu operaciju na Donbas.

„Ministarstvo odbrane Rusije objavljuje original tajnog naređenja komandanta Nacionalne garde Ukrajine, general-pukovnika Nikolaja Balana od 22. januara 2022. godine“, rekao je Konašenkov.

Kijev nudi 100.00 dolara za hvatanje Poklonske, a evo gde je ona i šta radi

Po njegovim rečima, naređeno je da se „organizuje priprema bataljonske taktičke grupe 4. brigade operativne namene Nacionalne garde Ukrajine za izvršavanje borbenih (specijalnih) zadataka u operaciji Združenih snaga u sastavu brigade oružanih snaga Ukrajine“.

Dokument je upućen šefovima severne kijevske, južne odeske i zapadne teritorijalne uprave Nacionalne garde Ukrajine.

„U naređenju koje je preneto komandi organa uprave Nacionalne garde Ukrajine detaljno je opisan plan pripreme jedne od udarnih grupa za ofanzivna dejstva u zoni takozvane 'operacije Združenih snaga' u Donbasu“, rekao je general.

OVAKO POČINJE TREĆI SVETSKI RAT Britanci u panici - ako Rusi zarobe OVA 4 VOJNIKA...

Konašenkov je takođe saopštio da su jedinicu ukrajinskih desantno-jurišnih snaga, koja je planirana da se angažuje u Donbasu, od 2016. godine obučavali američki i britanski instruktori u Lavovu po programu obuke „NATO standarda“.

Takođe navodi da pitanje umešanosti SAD i NATO-a u planiranje operacije Ukrajine za juriš na Donbas zasad ostaje nejasno.

BONUS VIDEO

Retrospektiva dešavanja u Ukrajini

Retrospektiva dešavanja u Ukrajini

00:00

/

06:22

Članak indeksiran 05.04.2022. Zadnji put osvježen 05.04.2022.

Ocijenjeno u analizi