Raskrinkavanje.ba

Vidi → Kina proizvodi lažnu rižu od plastike

23.03.2011
Tekst članka

Kinezi se u vezi prehrane snalaze kako god znaju i umiju. Najnoviji skandal u zemlji koja tijekom godine pojede najviše riže na svijetu govori o riži koja se proizvodi od krumpira i plastike.

Weird Asia News javlja kako neke kompanije u Kini proizvode i prodaju imitaciju riže od krumpira, slatkih krumpira i... plastike?! Procedura izrade lažne riže vrlo je jednostavna. Krumpir se melje na zrna izgleda i veličine riže, potom se dodaju sintetske plastične smole koje zrnima daju integritet i čvrstoću i dobili ste 100% integralnu rižu dugog ili kratkog zrna, koja će za male novce uspješno prehranjivati kineske mnogočlane obitelji. Jedina pozitivna stvar je što takvu rižu nećete moći naći u domaćim trgovačkim centrima, jer je namijenjena isključivo za njihove lokalne potrebe, no bez obzira na to, nakon ove informacije mnogi će nakratko razmisliti prije nego posegnu za jeftinom rižom "na nevjerojatnoj akciji". Plastična riža se prodavala u Taiyuanu, kineskom gradu u provinciji Shaanxi, no prema kineskim sustavima za (ne)informiranje  javnosti, nije poznato o kojem proizvođaču se radi, niti kakve ga sankcije očekuju. Ukoliko u ovo nije upleten politički vrh, pretpostavljamo kako su odgovorne osobe već odavno strijeljane, a njihove obitelji već uredno otplaćuju račune za metke. 

Nakon skandala s dječjom hranom, otrovnom bojom za igračke i još nekoliko tipičnih kineskih slučajeva, ova vijest se više uopće ne čini tako neobičnom. Inače, stručnjaci tvrde kako je dovoljno pojesti 3 zdjelice ove riže da u sebe unesete količinu plastike potrebne za izradu jedne plastične vrećice. Još nije poznato koliko se ljudi razboljelo ili umrlo od posljedica plastičnog rižota, no pretpostavljamo kako ih nije malo. Ako znamo da je u slučaju otrovnog dječjeg mlijeka umrlo 6 beba, a razboljelo se njih 300.000, obzirom na količine riže koje svakodnevno pojedu Kinezi, brojke bi mogle biti mnogo veće.

Članak indeksiran 26.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi