Raskrinkavanje.ba

Faktor → Kineska metoda: Da spasite osobu od moždanog udara potrebna vam je samo igla

07.08.2017
Tekst članka

Kada osoba dobije moždani udar, mozak ne prima dovoljno kisika, što dovodi do odumiranja moždanih stanica. Takva situacija zahtijeva hitnu medicinsku pomoć! Evo nekoliko savjeta kako da spasite nekoga ko je dobio moždani udar.

Najvažnije je da ne pomičete osobu koja ima moždani udar. Uzmite medicinsku iglu, ali ako je nemate, pomoći će i obična.

Koristite li običnu iglu, obavezno je sterilizirajte (držite iglu iznad vatre) prije nego što je upotrijebite. Kada je igla sterilizirana, bocnite njome vrhove svih 10 prstiju, ispod noktiju unesrećene osobe.

Ako nema krvi, zategnite kožu i pritisnite jače tako da krv počne teći. Nakon što izbockate svih 10 prstiju i oni počnu krvariti, primijetit ćete da se pacijent vraća u normalu.

Masirajte uši pacijenta dok ne postanu crvene, a za bolju cirkulaciju bocnite svaku ušnu školjku dva puta dok se ne pojave dvije kapi krvi.

Pričekajte da se pacijent stabilizira, a potom ga odvedite u bolnicu. Nemojte tjerajte bolesnika da sjedne, jer to može izazvati pad krvnog pritiska, pa je bolje da bude u ležećem polažaju.

Ovo je tradicionalna kineska metoda koja se koristi godinama. Kineski stručnjaci tvrde kako je ova metoda 100 posto djelotvorna i da može pomoći da spasite nekog od moždanog udara. Moždani udar je drugi uzrok smrti u svijetu. Dakle, dobro zapamtite ovu metodu, jer možete nekome pomoći i spasiti mu život.

Članak indeksiran 27.09.2023. Zadnji put osvježen 27.09.2023.

Ocijenjeno u analizi