Raskrinkavanje.ba

Webtribune → Kineski analitičari izrazili sumnje: Komarac sa brojem 38 bi mogao biti tajno biološko oružje protiv Rusije?

17.09.2022
Tekst članka

Komarac sa brojem 38 uhvaćen u Rusiji mogao bi biti tajno američko biološko oružje. Ovu tačku gledišta izneli su autori kineskog izdanja NetEase.

Kineski medijski analitičari govore o snimku koji je postao viralan na internetu. Na njemu čovek koji govori ruski demonstrira kameri čudnog zelenog insekta koji liči na komarca.

 

„Pošto osoba na snimku govori ruski, mnogi ljudi veruju da se to dešava u Rusiji“, objašnjavaju autori NetEase-a.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pažnju korisnika interneta privukla je jedna čudna okolnost, na stomaku komarca se jasno vidi broj 38. Gledaoci koji su gledali snimak sugerisali su da je reč o serijskom broju, a da je sam insekt genetski modifikovan.

„Mnogi misle da je ovaj komarac veštački stvoren i da je biološko oružje Sjedinjenih Država. Neki čak kažu da je to „komarac Bila Gejtsa“, pišu kineski novinari.

Pominjanje američkog milijardera pojavilo se s razlogom. Činjenica je da je njegova fondacija bila uključena u program stvaranja genetski modifikovanih komaraca – takav program zaista postoji u Sjedinjenim Državama. U okviru njega planirano je stvaranje i puštanje u divljinu 2,4 milijarde „posebnih“ dvokrilaca.

 

 

Međutim, kako uverava vlada Sjedinjenih Država, oni su dizajnirani da ne zaraze ljude, već, naprotiv, da ih zaštite od bolesti. U telu genetski modifikovanih insekata živi bakterija koja je opasna za one vrste komaraca koji su prenosioci raznih bolesti. Odnosno, „veštački“ insekti će moći da unište prave komarce koji prenose denga groznicu, zika virus i druge bolesti. Međutim, mnogi sumnjaju da ciljevi SAD nisu toliko plemeniti.

„Vest o stvaranju više od 2 milijarde modifikovanih komaraca izazvala je pometnju, a mnogi su zabrinuti da ova kampanja uključuje upotrebu komaraca kao biološkog oružja“, piše NetEase.
U međuvremenu, dugo se šuška o američkim biološkim laboratorijama raštrkanim po drugim zemljama. Sličnih je bilo i u Ukrajini, blizu granica sa Ruskom Federacijom.

Neki stručnjaci su čak sugerisali da SAD nameravaju da razviju virus koji bi pogodio samo pripadnike slovenske etničke grupe.

„Moć biološkog oružja je zastrašujuća, a sada smo suočeni sa novom njegovom vrstom – genetskom, koja je u stanju da ima patogeno dejstvo samo na pripadnike određenih rasa ili etničkih grupa“, navodi kineski list.

 

Međutim, kako napominju autori, u izvesnom smislu, ova teorija se može smatrati teorijama zavere i nije dokazana. Osim toga, nije poznato da li je komarac sa brojem 38 zaista uhvaćen u Rusiji. Uprkos činjenici da čovek na snimku govori ruski, slučaj se može dogoditi u bilo kojoj drugoj zemlji u kojoj deo stanovništva govori ruski.

Osim toga, kako pišu autori NetEase-a, neki stručnjaci su izneli mišljenje da to sićušno stvorenje zapravo nije komarac, već lisna uš od srebrne breze. Ovi insekti imaju crne tačke na stomaku koje bi nasumično mogle da dođu do brojeva 38. Ovo je verovatno samo šala prirode – i ništa više. S druge strane, ako su SAD zaista razvile „leteće bioteroriste“, onda naravno, to nikada neće priznati.

„Ovaj komarac koji na sebi ima oznaku broja nas tera na razmišljanje“, rezimiraju kineski analitičari.

Webtribune.rs

Članak indeksiran 27.10.2023. Zadnji put osvježen 27.10.2023.

Ocijenjeno u analizi