Raskrinkavanje.ba

Tuzlanski → Kinezi proizvode plastičnu rižu za jelo koja se prodaje širom svijeta! (VIDEO)

06.06.2016
Tekst članka

Iako mnogi potrošači već znaju kako treba biti oprezan s robom kineskog porijekla jer može sadržavati štetne sastojke teško da je netko mogao i pomisliti da će se na tržištu naći lažna, plastična riža. Međutim, i to se dogodilo.

Neke kineske kompanije masovno proizvode rižu čiji su glavni sastojci krompir i plastika. Kompir se najprije oblikuje u zrnca a potom se doda jedna vrsta sintetičke smole zahvaljujući kojoj ta ‘riža’ i nakon što se skuha ostaje tvrda baš kao integralna.

Ako pojedete tri zdjele takve riže isto je kao da ste pojeli jednu plastičnu vrećicu.

Nažalost, to nije prvi put da se u Kini prodaje lažna riža. Jedna kompanija iz provincije Shaanxi dodavala je okus običnoj riži kako bi dobila rižu ‘Wuchang‘ koja je inače, nabolja riža u zemlji. Podsjetimo i da je 2008. godine najmanje šestero djece umrlo a 300.000 ljudi hospitalizirano zbog dodavanja melamina u mlijeko. Iste godine melamin je otkriven i u jajima.

Plastična riža uzrokuje gastritis, a izgleda kao prava riža čak je i pomiješana s pravom. Ne možete je prepoznati samo pogledom! Plastična riža uzrokuje opasno oštećenje probavnog sistema.

Neki listovi pišu da je plastična riža izrađena od krompira i sintetičke smole. Drugi kažu da sadrže neke hemikalije. Čak i tržišta prodaju plastičnu rižu, jer oni ne znaju koja je prava!.

Činjenica je da ne možete izbjeći kupovinu lažne riže, ali možete izbjeći da je jedete! Kada skuhate lažnu rižu ona održi glavnu formu. Prije vrenja lažna riža je izgledom identična lažnoj riži, ali kad je skuhate lažna riža zadržava isti oblik kao i prije.

Svarna riža se promijeni nakon kuhanja. Također možete zapaliti malu količinu riže. Ako je lažna osjetit ćete miris plastike! (Tuzlanski.ba)

Članak indeksiran 26.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi