Kličko obukao uniformu i čeka Ruse sa puškom: I on i brat su milioneri, šampioni svijeta i spremni su za rat u Kijevu!

Izvor/medij: Mondo
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Viralne fotografije Vitalija Klička u vojnoj uniformi nastale su 2021. godine

Čuveni Ukrajinci su simboli borbe Ukrajinaca protiv Rusije

Vitalij Kličko (50 godina, 203 centimetra), bivši bokserski šampion svijeta, trenutno je gradonačelnik Kijeva i jedan od simbola otpora te zemlje napadu Rusije.

Snažni sporta odazvao se pozivu na opštu mobilizaciju i sa oružjem u rukama suprotstavlja se neprijatelju sa sugrađanima i zemljacima.

Uz boks, on posjeduje i doktorat u medicini i filozofiji, a sada poručuje da će se boriti rame sa Ukrajincima i sa svojim bratom Vladimirom (45), koji je takođe bivši svjetski prvak.

"Jedan gradski distrikt od mene, moja mala djevojčica ide u školu. Ovdje me je dovela ljubav prema gradu, domu, porodici, komšijama, ćerki... Preduzeo sam inicijativu i sada učestvujem u teritorijalnoj odbrani. Ne mogu da sve posmatram mirno i to neću da radim. Zato sam se prijavio u TO ove države i Kijeva", rekao je on u uniformi.

I Vitalij i Vladimir su multimilioneri i sinovi su bivšeg pukovnika armije Sovjetskog Saveza, takođe Vladimira Klička, koji je imao važnu ulogu u operaciji saniranja posljedica nuklearne nesreće u Černobilju 1986.

Njihov otac je umro od raka, što je direktno dovedeno u vezu sa zračenjem koje je pretrpio u razorenoj nuklearnoj elektrani. Njegov mlađi sin, Vladimir Kličko (45), u subotu je poslao poruku cijelom svijetu:

"Obraćam se svima. Zaustavite ovaj rat koji je Rusija pokrenula. Danas su civili pogođeni raketama, civili su ubijani i to se događa u srcu Evrope. Nema vremena za čekanje, jer će ovo dovesti do humanitarne katastrofe. Morate da djelujete odmah da zaustavite rusku agresiju sa bilo čime što možete da imate. Uradite to sada, za sat vremena, sutra će biti prekasno. Molim vas, stupite u akciju sada. Djelujte sada, zaustavite rat!", rekao je on.

Članak indeksiran 03. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me