Raskrinkavanje.ba

Nulta tačka → Klimatska prevara! Toplotni talasi su se u stvari smanjili tokom poslednjih 75 godina

23.07.2023
Tekst članka

Bi-Bi-Si izveštava da su toplotni talasi “nova normalnost” jer temperature od 50°C pogađaju Sjedinjene Države i Kinu. Naučnici kažu da klimatske promene čine toplotne talase dužim, intenzivnijim i češćim. Odakle dolazi sva ova zastrašujuća prognoza nije odmah jasno. Svakako ne iz zvaničnih podataka koje je proizvela američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) koji pokazuju pad toplotnih talasa u SAD koji se proteže unazad 75 godina. Podaci EPA za 1.066 meteoroloških stanica širom SAD pokazuju ukupno 863 lokacije, ili 81%, koje prijavljuju smanjenje ili nikakvu promenu u broju neuobičajeno toplih dana.

Kao što smo primetili u ponedeljak, opadanje veoma toplih dana seže do 1930-ih. Od tog vremena broj američkih meteoroloških stanica koje beleže 38°C (100°F) se prepolovio. Pišući za Climate Realism, američki meteorolog Entoni Vots pozvao je na donji grafikon iz EPA koji pokazuje da su toplotni talasi bili mnogo gori 1930-ih, mnogo pre nego što su klimatske promene postale mrlja na medijskom radaru.

Uprkos onome što mediji kažu, primećuje Vots, podaci iz „stvarnog sveta“ pokazuju da se toplotni talasi u SAD ne pogoršavaju zbog klimatskih promena. „Ovo je u suprotnosti sa mišljenjima klimatskih naučnika koja se citiraju u mejnstrim medijima, a koja izgledaju povezana sa narativom da klimatske promene izazivaju krizu, uprkos podacima koji govore suprotno“, dodaje on. Gledajući gornji grafikon i uzimajući u obzir 75-godišnje zabeležene brojke EPA, teško je videti kako bi bilo koji klimatolog ili novinar koji se raspituje mogao da zaključi da su SAD na putu ka Termogedonu.

 

Naravno, na severnoj hemisferi je leto i, redovno kao sat, Skorko banda je dojahala u grad tražeći novac pod pretnjom da finansira svoj Net Zero reket. Pišući za Aksios, Endrju Fridman je napisao da praćenje klime ovog leta može da ostavi utisak da je sistem „izišao iz šina“. Redovni saradnik Bi-Bi-Sija dr Frederike Oto, koja tvrdi da ima moć da uoči klimatske promene izazvane ljudskim bićima iza pojedinačnih vremenskih događaja, rekla je da nismo u „stabilnoj klimi“. Klima bi ostala nestabilna sve dok ljudi ne prestanu da sagorevaju fosilna goriva. U međuvremenu, dr Oto nastavlja svoj rad po modelu „atribucije“, uz pomoć finansiranja od zelenog milijardera investitora Džeremija Grantama.

 

 

U stvari, u SAD može biti manje vrućine nego što čak i zvanični podaci govore. Vots napominje da su mnoge stanice koje izveštavaju o višim temperaturama bile locirane na aerodromima ili na drugim lošim lokacijama koje stvaraju pristrasnost u vezi sa toplotom. Prošle godine, Vots je napravio temeljni rad na postavljanju američkih meteoroloških stanica i njihovoj podobnosti za pružanje tačnih mjerenja. Pod nazivom Pokvarene klimatske stanice: američki temperaturni rekord ostaje fatalno pogrešan, otkrio je da je 96% stanica na lošem mestu i da je stoga sklono neklimatskim dodacima toplote. Kao što je objavljeno, utvrđeno je da se veći deo pristrasnosti toplote naviše javlja na minimalnoj temperaturi tokom noći pošto asfalt, beton i zgrade oslobađaju toplotu. Ovo je dalo prednost dnevnim temperaturama, omogućavajući im da dostignu maksimume veće od očekivanih.

Dokazi koji podržavaju ovu tezu mogu se videti u dva grafikona ispod.

 

Grafikon 2A pokazuje da se maksimalne temperature nisu mnogo promenile od 1948. Mali broj skokova se može videti raštrkano kroz periode, ali ako ništa drugo, postoji mali trend opadanja. Ali grafikon minimuma 2B pokazuje znake malog zagrevanja, a to može potvrditi prisustvo neklimatskih uzroka.

BBC-jevu „novu normalnu” priču napisala je Džordžina Renar, i ona je izvestila da su velika područja sveta „izbliza videla” kakav je život pod ekstremnim temperaturama. Ona je citirala dva mesta gde su temperature porasle preko 50°C, naime Dolina smrti u Kaliforniji i udaljena kineska lokacija Sanbao u zapadnom Sinđijangu. Zagonetka je zašto Dolina smrti treba da bude povezana sa klimatskim promenama. Ključ za njene pouzdane visoke temperature je u njenom imenu. Dolina se nalazi 86 metara ispod nivoa mora u pustinji Mohave. Temperature preko 50°C često se beleže u isto tako prikladno nazvanom Furnace Creek.

Što se tiče kineske evidencije, čini se da je Renard pretražio svet kako bi pronašao mesto u Kini koje najviše liči na Dolinu smrti. Marljivi klimatski novinar Pol Homevud primetio je da Sanbao ima oštru pustinjsku klimu i da je 150 metara ispod nivoa mora. Kao i Dolina smrti, prirodna depresija zadržava toplotu sa okolnih planina, a poznata je kao jedna od peći Kine. Kako Homewood tačno primećuje, to je mikroklima i svaki zapis je besmislen.

 

„Možete da tvrdite i beležite rekordnu temperaturu pored piste na Hitrouu“, kaže on. Ili još bolje RAF Koningsbi.

Nulta Tačka/DailySceptic

Članak indeksiran 28.07.2023. Zadnji put osvježen 28.07.2023.

Ocijenjeno u analizi