Који су планови нове америчке администрације за Републику Српску?

Izvor/medij: Glas Srpske
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: RTRS izmanipulisao, Slobodna Bosna dopunila: Joe Biden neće “ukinuti RS”

-

Устав БиХ мора бити промијењен, ентитети и кантони нестати, а политичари из Републике Српске кажњени, јер заговарају отцјепљење. Бошњаци су једини чувари интегритета и суверенитета БиХ, препоруке су међународних лобиста новој америчкој администрацији Џоа Бајдена, које су се могле чути на сједници Одбора за спољне послове Представничког дома САД. Званичници Српске одговарају - државни удар под плаштом демократије је стара прича муслиманских лобиста у Америци.

Концепт Српске о БиХ једини је који може побиједити јер је уставан, легитиман и дејтонски.

Дејтонски споразум више не одговара међународној заједници, а ни грађанима. Устав БиХ мора да се мијења, ентитети и кантони да нестану, а САД да притисне Европу да казни све оне који заговарају независност Републике Српске, те да ојачају и премјесте своје трупе у Брчко како би блокирали сецесију. Само оваква постдејтонска БиХ може постати кандидат за чланство у ЕУ – неке су од препорука Медлин Олбрајт, Данијела Сервера и Јануша Бугајског, новој америчкој администрацији Џоа Бајдена.

- Овај систем не функционише и на много начина БиХ спречава да напредује, гдје Република Српска блокира одлуке од државног интереса у корист широке аутономије и тежњом за отцјепљењем. То мора престати - рекао је Елиот Енгел, предсједавајући Одбора за спољне послове

- Таква БиХ неће се темељити на етничкој подјели моћи, већ на већини грађана који бирају своје представнике. Кантони и ентитети, као и етнички вето и ограничења, нестаће. Американци и Европљани требало би да поздраве могућност новог грађанског устава. Потребан је народни покрет који ће Сједињене Државе, заједно с Европљанима заштитити - сматра  Даниел Сервер, професор.

Јасно је да као носиоце уставних промјена виде бошњачке политичаре, које су назвали јединим заштитницима територијалног интегритета БиХ.

Западњачка политика силе и пријетњи, огрнута плаштом тзв. демократије, одавно је позната.

Из Српске поручују, да је једино концепт БиХ, који подржава Република Српска, уставан, легитиман и Дејтонски.

- Оно што они причају, што захјтјевају не постоји у Уставу БиХ то је нека нова БиХ она је замишљена као унитарна и грађанска држава у којој би један човјек - један глас да побједи вољу најмање два конститутивна народа у којој би један већински путем мајоризације и силе заправо опредијелио будућност друга два народа - упозорио је Синиша Каран, професор уставног права

Јануш Бугајски опасност види у руском утицају, посебно кроз Српску. Рјешење види у што бржем приступању БиХ у НАТО.

А средство за постизање оваквих циљева су, каже, економске санкције.

- Економски инструменти су и мрква и штап - подстичући реформу, јачање централне владе и ефикасније локалне самоуправе, истовремено истискујући средства ентитетима и кантонима који блокирају функционисање државе. Сепаратисти могу бити потиснути и санкционисани и разоткривањем њихове корупције и илегалних веза с руским олигарсима- сматра аналитичар Бугајски.

Покушаји застрашивања новим концептом БиХ неће успјети - стари муслимански лобисти и мрзитељи свега што има префикс српског, заговарају државни удар - поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Предлажу државни удар у БиХ који треба да промијени укупан уставно политички поредак у БиХ, а они који се томе супростављају треба да буду затворени, прогнани и елиминисани - навео је Додик.

Изречено у америчком Конгресу нема никакву тежину, јер иста група људи годинама заговара неуставну и недејтонску БиХ, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Они одлично знају како би БиХ могла функционисати али упорно то стављају под плашт неке централне, централизоване и унитарне грађанске државе, а знају да то није никаква формула за успјех - поручила је предсједница Српске.

Цвијановић их подсјећа да је БиХ и Дејтон, управо такав какав им данас смета, створен у држави из које шаљу недејтонске поруке.

И предсједник Србије Александар Вучић каже да је сада јасно да ће Србија трпјети још веће притиске у вези са КиМ, али и Републиком Српском, преноси РТРС

Članak indeksiran 24. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me