Raskrinkavanje.ba

Topportal → KO KAŽE DA SDS I SNSD NISU MULTIETNIČKE STRANKE: Predsjednici mladih love mandate iz bošnjačke kvote

02.11.2018
Tekst članka

Predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić ili predsjednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović našli su se listama svojih stranaka za Narodnu skupštinu Republike Srpske, ali je još je neizvijesno ko će od njih dvoje “uloviti“ mandat iz bošnjačke kvote.

Naime, na lokalnim izborima 2016. godine Bukejlović se izjasnila kao pripadnica srpskog naroda da bi samo dvije godine poslije odlučila da promijeni etničku pripadnost pa se na ovogodišnjim izborima izjasnila kao pripadnica bošnjačkog naroda.

Sud bi u naredna tri dana trebao odlučiti i da li je Nina Bukejlović Srpkinja ili Bošnjakinja, odnosno da li je imala pravo na kompenzacioni mandat u NSRS-u. Iako je Milenko Mihajilica, predsjednik Radikalne stranke Republike Srpske, bio treći kandidat na listi koalicije predvođene SDS-om, mandat je dobila četvrta Nina Bukejlović jer se izjasnila kao Bošnjakinja,

Naime,  u skladu s Izbornim zakonom minimalno po četiri Bošnjaka moraju dobiti mandat u NSRS-u. No Milenko Mihajlica inače kolega iz koalicije smatra da u tu kategoriju ne upada Nina Bukejlović, jer se 2016. izjašnjavala kao Srpkinja. Mijenjati nacionalni identitet u istom izbornom ciklusu nije dozvoljeno..

CIK nije imao jedinstven stav o ovom pitanju da li je o riječ o manipulaciji identitom, ili ne. Ako joj joj bude oduzet mandat, na ovo mjesto u Narodnu skupštinu mogao bi zasjesti Denis Šulić iz SNSD-a.

Zbog ovoga je Centralna izborna komisija (CIK) u srijedu zaprimila žalbu da se Nini Bukejlović oduzme mandat poslanice u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Član CIK-a Suad Arnautović kazao je na sjednici CIK-a da Bukejlović ne može dobiti mandat jer kandidati jednostavno ne mogu promijeniti nacionalnu pripadnost u jednom izbornom ciklusu, što znači da Bukejlović mora do 2020. godine biti Srpkinja.

 

S ovim stavom nisu se složili predsjednik CIK-a Branko Petrić i članica CIK-a Irena Hadžiabdić koji su podržali mišljenje da se nikome u Narodnoj skupštini RS-a ne traži nacionalno izjašnjavanje, odnosno da to nije uslov za dobijanje mandata.

Za sada ostaje nepoznato da li će Bukejlović dobiti mandat s obzirom na to da je CIK zaključio da će o njenom slučaju odlučiti Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine.

Kao Bošnjak se izjasnio i predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić koji bi mogao, ukoliko Darko Tomaš ostane na poziciji načelnika Prnjavora, takođe dobiti mandat u Narodnoj skupštini RS-a.

Nakon što se pokazalo da su predsjednici mladih SNSD-a i SDS-a iz reda bošnjačkog naroda, niko više ne može osporiti multietničnost ovim strankama.

Članak indeksiran 12.11.2018. Zadnji put osvježen 12.11.2018.

Ocijenjeno u analizi