Ko to tamo tvita: Politički klovn naspram kolega iz regiona

Izvor/medij: Avaz
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Spin
Raskrinkano u: Avaz i RTRS udruženo protiv Mektića

Obraćanje javne ličnosti mora biti promišljeno

Bolje je šutjeti i biti smatran budalom nego progovoriti i odstraniti svaku sumnju, rekao je Abraham Linkoln (Lincoln), jedan od američkih predsjednika.

Svaku sumnju, otkako se upoznao s društvenom mrežom Twitter, a možda čak i ranije, u smislu Linkolnove izreke, odstranio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na isteku svog, ako je suditi po obavljenom poslu, protraćenog mandata.

Teško da prođe ijedan dan, a da ministar Mektić javnost ne šokira svojim objavama u kojima demonstrira svu svoju nepismenosti i neprofesionalnost.

U jednoj od posljednjih objava Mektić je, između ostalog, napisao:

- “Sviraj ku*cu, pametuješ a imaš samo 13 pratilaca.”

Dragan Mektić@DraganMektic

Sviraj kurcu,pametuješ a imaš samo 13 pratilaca.

Jovan Marjanović@JovanMarjanovi5

Replying to @DraganMektic

Aj Mekticu nemoj praviti gramaticke greske, ne pristaje ti. Znaci ocaj je vidjeti da covjek koji obnasa tu funkciju pise kao ti. Volju da se promijene stvari imas, ali nacina nemas.

193

10:45 PM - May 25, 2019

Twitter Ads info and privacy

32 people are talking about this

Da je nedostojan funkcije koju obnaša, osim što mu ukazuju pratioci, pokazuju i profili njegovih kolega iz regiona na različitim društvenim mrežama. 

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nema profil na Twitteru. Međutim, na njegovom Facebook profilu mogu se naći objave sa zvaničnih susreta i gostovanja, a među posljednjim postovima su informacije i fotografije s obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, te obraćanje maturantima koje poziva da budu primjer budućim generacijama:

- Dragi maturanti, uz vaše odgovorno ponašanje budite primjer budućim generacijama i pokažite da se možete dobro provesti bez alkohola i droge. Članovi MUP-a će se pobrinuti da budete sigurni i da vaša proslava mature protekne u najboljem redu.

 

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić nema zvanične profile na društvenim mrežama. Njegove aktivnosti prenose stranice Vlade Crne Gore, ali i brojni profili evropskih medija, ambasada i drugih, čime se još aktuelni bh. ministar Dragan Mektić ne može pohvaliti.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović aktivan je i na Twitteru i na Facebooku. Putem svojih profila s javnošću dijeli informacije o zvaničnim posjetama, prisustvu na međunarodnim konferencijama, značajnim godišnjicama za Hrvatsku, opremanju policije i sigurnosnih agencija te uspjesima u svom mandatu.

View image on Twitter

View image on Twitter

Davor Božinović@DavorBozinovic

Na zastupničko pitanje Ranka Ostojića ukazao sam da je @mup_rh u mom mandatu iz EU Fonda za unutarnju sigurnost, te Fonda za azil, migracije i integraciju povukao više od 120 milijuna eura, a u njegovu 0.

12

3:29 PM - Apr 24, 2019

See Davor Božinović's other Tweets

Twitter Ads info and privacy

Nezapamćeni skandal ili sloboda govora

Komentirajući Mektićeve objave, direktorica Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević ističe kako “nažalost, upravo stiže na naplatu medijsko promoviranje i javno manipuliranje čovjekom koji već odavno koristi retoriku neprimjerenu javnoj ličnosti, čime je postao svojevrstan politički klovn”, napomenuvši da on nije jedini bh. zvaničnik s neprimjerenom retorikom.

- Svako obraćanje javnih ličnosti, ministara, makar i na Twitter profilu, obraćanje je javne ličnosti i stoga mora biti promišljeno prije objavljivanja. Ovih dana svjedočimo retorici i u nekoj TV emisiji i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, poput “uvlačenje u pozadinu”, Mektićevih prostačkih izraza i mislim da je krajnje vrijeme da se javno reagira povodom ovog jer time oni ne vrijeđaju samo svoju nego i inteligenciju i dostojanstvo svih nas građana i BiH općenito. Činjenica da kao ministar Mektić poziva na proteste protiv VSTV-a u stilu građanskog aktiviste koji poziva na građanski neposluh obnašajući državničku funkciju je nezapamćen skandal. Ne bez razloga se ta pojava naziva građanski, a ne državnički neposluh – ističe Vlaisavljević.

Urednik portala Buka Aleksandar Trifunović ipak ističe kako je riječ o slobodi govora, navodeći da javnost treba dati svoj sud o takvoj vrsti izražavanja.

- Gospodin Mektić ima tu komociju da je praktično na kraju mandata i on govori i predstavlja se stavovima koji su njegovi lični. Pretpostavljam da nijedno ministarstvo ne bi moglo stajati iza tih stavova. Smatram da je u svakom slučaju potrebno da svako obraćanje u javnosti treba imati i određenu dozu digniteta. Lično ne shvatam njegov profil kao profil ministra sigurnosti, nego kao profil Dragana Mektića – kazao je Trifunović.

Iako je riječ o ličnom profilu te ministru na isteku mandata, ne treba zanemariti činjenicu da je Dragan Mektić izabran u aktuelni saziv Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te da će funkciju državnog poslanika obavljati u naredne četiri godine.

Članak indeksiran 07. 06. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me