Raskrinkavanje.ba

Argumenti → Kojić: Bošnjaci žele da održe lažnu tezu o Markalama

05.02.2020
Tekst članka

Bošnjaci žele da održe lažnu tezu prema kojoj su Srbi odgovorni za događaje na sarajevskoj pijaci Markale iz februara 1994. i avgusta 1995. godine, izjavio je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

– Ta njihova namjera je na kraju uspjela ako imamo u vidu da su jedan od povoda za NATO intervencije protiv Republike Srpske i Vojske Srpske bili događaji na Markalama iz avgusta 1995. godine. Tada se NATO otvoreno stavio na jednu od zaraćenih strana – bošnjačku. Tako je značajno ugrozio teritoriju Republike Srpske i tada uspostavljene odnose u BiH – naglasio je Kojić.

On je dodao da je nedvosmisleno dokazano da garanata nije došla sa srpskih položaja, navodeći da se lažno pokušava održati teza da su to uradili Srbi.

– Ako uporedimo događaje na Markalama i Tuzlanskoj kapiji nedvosmisleno je dokazano da to nije mogla uraditi granata koja je ispaljena sa srpskih položaja. Nedvosmisleno je dokazano da je potpis na Markalama i Tuzlanskoj kapiji potpuno isti. Očigledno je da je Bošnjacima uspjela namjera da ubijanjem svog naroda proizvedu intervenciju međunarodne zajednice – kaže Kojić.

On je podsjetio da su oficiri međunarodnih snaga u BiH u sudskim procesima potvrdili da granata nije mogla doći na Markale sa srpskih položaja.

– Bošnjaci su izbjegavali da bude formirana mješovita komisija koja bi utvrdila šta se dešavalo na Markalama. Uprkos tome što su pripadnici UN rekli da se ne može sa sigurnošću utvrditi da je garnata došla sa srpskih položaja, Bošnjaci nisu željeli da bude utvrđena prava istina. Jasno je zbog čega to nisu uradili – rekao je Kojić.

On je napomenuo da bi cilj Bošnjaka trebalo da bude prava istina o događajima na Markalama i Tuzlanskoj kapiji kako bi odgovarali oni koji su to zaista učinili.

– Nažalost, pokušava se nametnuti teret odgovornosti Srbima iako to nije uradila Vojska Republike Srpske – rekao je Kojić.

Na današnji dan prije 26 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja.

Članak indeksiran 09.02.2023. Zadnji put osvježen 09.02.2023.

Ocijenjeno u analizi