Raskrinkavanje.ba

The Bosnia Times → KOLIKO SU LAGALI SARAJEVSKI “MALI SULTANI”, I KOME OD NJIH SU ODBROJANI DANI: Evo šta su sve sarajevski načelnici bili obećali, a šta su ispunili

02.11.2020
Tekst članka

Predizborna kampanja ulazi u svoju posljednju trećinu. Do lokalnih izbora ostalo je još 13 dana. Kao što se i očekivalo, najžešća borba vodi se u Sarajevu. Skoro sve gradske, ali i prigradske općine vode kadrovi SDA, a opozicione stranke u vidu “četvorke” (NiP, NS, SDP, NBL) udružile su se kako bi to promijenile.

Jedina općina koju ne vodi kadar SDA jeste Općina Stari Grad. Na čelu ove općine je već treći mandat Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a.
Zanimljivo je uporediti koliko su trenutnu načelnici dali obećanja građanima, a koliko su ih ispunili.
Na osnovu rezultata do kojih se došlo, bilo bi za očekivati da građani na predstojećim Lokalnim izborima dobro razmisle za koga će glasati i daju povjerenje onima koji ih nisu slagali. Istinomjer je posljednje četiri godine mjerio kvotu ispunjenja obećanja 12 načelnika i gradonačelnika.
Imajući u vidu da su kandidati za načelnike četiri gradske općine isti oni koji su bili i prethodne četiri godine, zanimljivo je bilo uporediti šta obećano i ispunjeno.
Najglasniji u promoviranju svojih uspješnih projekata je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad koji je pod sloganom „Pokrenimo Novi Grad zajedno“ najavio 35 projekata u periodu od 2016-2020. godine. Ispunio je jedan! Od ovih 35 obećanih još 19 je ispunio djelimično.
Slijedi ga načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo. On je građanima obećao 24 projekta, a ispunio dva.
Ubjedljivo najviše građanima je obećao Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, čak 205 projekata. Ispunjenih je 43.
Kao što smo naveli, jedina općina u kojoj ne vlada SDA jeste Stari Grad. Ovu općinu proteklih 12 godina vodi Ibrahim Hadžibajrić koji je 2012. godine napustio SDA. U posljednjem mandatu dao je građanima 124 obećanja, a ispunio 100, što ga postavlja na prvo mjesto po broju ispunjenih obećanja. Statistički, Hadžibajrić je ispunio 84% obećanja.
Upravo se za ovu Općinu vodi možda i najžešća borba. Predizborna kampanja SDA u ovoj Općini je najžešća, a njom žele kao načelnika izgurati Jusufa Pušinu.
Tako SDA u ovoj predizbornoj kampanji najavljuje čak 16 velikih projekata za Stari Grad – za svaku mjesnu zajednicu po jedan.
Pa, tako najavljuju izgradnju stadiona na Faletićima na mjestu nekadašnje vojne kasarne. To bi moglo biti problematično jer država na mjestu vojne imovine ne dozvoljava gradnju i ustupa je samo na privremeno korištenje. Tako bi SDA gradila gdje se ne gradi i ulagala u nešto što smije koristiti samo pet godina, po odluci države.
Iduće obećanje je hotel na mjestu Jajce kasarne. Opet vojna imovina. Pritom, Jajce kasarnu je na upravljanje dobio Grad Sarajevo i evo već četiri godine nisu ni eksera zakucali u nju.
Potom “Nebesku šetnicu” na Sedreniku.
Posebno je zanimljiva multimedijalna sala koju najavljuju u ulici Safvet-bega Bašagića. Megastruktura u jednoj od starogradskih mahala je sigurno nešto što s nestrpljenjem očekuju u institucijama koje odobravaju gradnju u najužoj gradskoj jezgri.
Zanimljivo je da obećanja daje Jusuf Pušina, donedavno predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad koji itekako dobro zna šta je u Starom Gradu moguće graditi, a šta nije.
Isto pitanje i za Abdulaha Skaku, gradonačelnika i nosioca liste za Općinsko vijeće Stari Grad. On je u svojim i obećanjima otišao i korak dalje.
Skaka je obećavao neki Vodeni most oa i mini hidrocentrale na Miljacki, zipline na relaciji Močila-Bijela tabija i šta sve ne.

Članak indeksiran 05.11.2020. Zadnji put osvježen 05.11.2020.

Ocijenjeno u analizi