Raskrinkavanje.ba

Oslobođenje → Kome vjerovati svojim očima ili institucijama: BHANSA negira da misteriozni avion leti iznad Butmira

09.07.2020
Tekst članka

Da li nadležne institucije kriju ili ne znaju stvarne informacije

Nakon jučerašnjeg pisanja Oslobođenja da iznad naselja Butmir, općina Ilidža, Sarajevo, lete misteriozni avioni koji prema svjedočenjima tamošnjih stanovnika zaprašuju ovo područje, oglasili su se i iz Agencije za pružanje pomoći u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA). 

- Jedinica prilazne i aerodromske kontrole letenja JPAKL Sarajevo u čijoj je nadležnosti zračni prostor oko Međunarodnog aerodroma Sarajevo nema informaciju da je rađeno bilo kakvo zaprašivanje iz zraka, pogotovo u neposrednoj blizini aerodroma, naselju Butmir, rekli su iz BHANSA-e.

Poručuju da za takvo tretiranje terena postoji procedura u koju bi trebalo biti uključeno više subjekta radi dobivanje dozvole i saglasnosti za takvu aktivnost.

- U ovom slučaju nemamo informaciju da je bilo tko tražio dozvolu za tretiranje terena iz zraka, niti je nadležna kontrola letenja zaprimila takav zahtjev od bilo koje posade, poručili su iz BHANSA-e.

Stanovnici avione viđaju i u ranojutarnjim satima/ilustracija

Iz BHANSA-e su naglasili da je prostor oko EUFOR-ove baze zabranjeno nadlijetati, te se ne odvijaju letačke aktivnosti osim letjelica koje su u misiji EUFOR-a.

Što se tiče jučerašnjeg dana naglasili su da su dva aviona PC6-Pilatus Porter Austrijske vojske koji su u misiji EUFOR-a napustili kamp Butmir radi povratka u Austriju. Poručuju da je moguće da su avioni ispustili dim kako bi se na neki način pozdravili sa kolegama iz kampa.

VEZANI TEKST

• Misteriozni avion leti iznad Butmira: "Zaprašuju li nas koronom", pitaju se uplašeni stanovnici

Ipak na društvenim mrežama nešto drugačija priča. Stanovnici Butmira svjedoče da su viđali "misterozne" avione i da im se po automobilima nakon pola sata od pranja pojavljuje sloj prašine. 

image

Komentari na Facebooku

Također stanovnici općine Ilidža su primjetili i veliki broj mrtvih golubova. A avione kažu da viđaju i u ranojutarnjim satima.

image

Neki stanovnici svjedoče i da u veoma kratkom roku pada prašina

O tim letovima i zaprašivanju niko od nadležnih institucija ništa ne zna ili pak kažu da aviona uopće nema.

Članak indeksiran 18.07.2020. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi