Kompanija Bambi: Svi naši proizvodi usaglašeni su sa regulativom

Izvor/medij: Oslobođenje
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: “Plazma” keks: Jedna serija, dvije dezinformacije

Pozivamo sve potrošače da nastave da koriste našu Plazmu na svim tržištima, proizvod na kojem su odrastale i odrastaju brojne generacije

Nakon što je, kako je saopštilo Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije, u ovoj zemlji povučen iz prodaje Plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopćenjem za javnost se oglasila i kompanija Bambi.

- Bambi, kao odgovorna kompanija, uvijek je u skladu sa svim važećim propisima i standardima, i u potpunosti poštuje sve europske, nacionalne i lokalne regulative, kao i sve ostale međunarodne standarde kvaliteta. Proizvod koji je uzorkovan u Sloveniji, proizveden je za pomenuto tržište takođe u skladu sa tada važećim propisima i preporukama EU, čija je Slovenija članica, i to znatno prije stupanja na snagu nove, pooštrene Uredbe Evropske komisije o vrijednostima akrilamida od 11. 4. ove godine. Kako ova Uredba po Zakonu ne predviđa nikakve sankcije, kompanija Bambi je u dogovoru sa slovenačkom Upravom za bezbjednost hrane samoinicijativno zamijenila taj proizvod na teritoriji Slovenije u svim maloprodajnim objektima, a sve zbog naših vjernih potrošača i nove Uredbe koja važi u Sloveniji, kao članici Evropske Unije, stoji u saopćenju.

Što se tiče ostalih tržišta, napominju da je Bambi, kao odgovorna kompanija sa visokim standardima, već završila proces usklađivanja sa novom Uredbom EU u Republici Hrvatskoj, a trenutno je, i bez postojanja jasne regulative o preporučenom nivou akrilamida u proizvodima, u procesu usklađivanja proizvoda sa Uredbom EU i na svim ostalim tržištima.

- Inače, akrilamid uobičajeno nastaje tokom proizvodnje u termičkim procesima (prženjem ili pečenjem) hrane bogate ugljičnim hidratima i mastima. Podjednako se stvara prilikom pripreme hrane kod kuće i u procesu proizvodnje. Ima ga u pekarskim proizvodima, proizvodima od krompira, u kafi, kao i ostalim proizvodima koji se peku na visokim temperaturama, navode.

Za konkretan slučaj u Sloveniji, iz kompanije Bambi ističu da je u pitanju minimalna količina robe i naglašavaju da je proizvedena u skladu sa tada važećom regulativom.

- Pozivamo sve potrošače da nastave da koriste našu Plazmu na svim tržištima, proizvod na kojem su odrastale i odrastaju brojne generacije, stoji u saopćenju kompanije.

OSLOBOĐENJE PORTAL

Članak indeksiran 20. 06. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me