Komšić o Mladićevoj ulici u Beranama: Oni koji su to predložili nisu ništa bolji od zločinaca

Izvor/medij: Klix
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Ratko Mladić nije “dobio ulicu u Beranama”, niti ima indicija da će je dobiti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je na vijest da je jedna ulica u Beranama u Crnoj Gori nazvana po ratnom zločincu Ratku Mladiću, rekavši da oni koji su to predložili nisu ništa bolji od zločinaca.

Komšić se osvrnuo na ovu temu na obilježavanju godišnjice masakra na Markalama u Sarajevu, ističući da su upravo ovaj dan i sve godišnjice koje se obilježavaju zapravo dokaz da je u BiH počinjen stravičan zločin za vrijeme rata. S druge strane, kako kaže, to zlo i dalje živi i brojnim generacijama je pripisana sudbina da se nadaju da će jednog dana i tome doći kraj.

"Kada ste mislili nakon Drugog svjetskog rata da je to zlo fašizma uništeno, kada smo mislili da je završen rat 1995. godine i kada je sve izgledalo optimistično, jer je bilo bitno da prestane ubijanje i kada smo se nadali da će se normalnost vratiti barem u smislu odnosna prema zlu i zločincu, prevarili smo se i dalje imamo posla s istim politikama, projektima, oni su nekad slabiji, nekad jači, nekad isplivaju na površinu pa ih više nije ni stid, pa ne kriju to zlo iza kojeg stoje ili koje su počinili. U taj kontekst možete staviti priču o Mladiću i odlikovanjima ratnim zločincima", kazao je Komšić.

Prema njegovim riječima, to je i šamar za sve poštene građane Crne Gore.

"Oni koji su to predložili nisu ništa bolji od zločinaca. Očito je da se nova vlast u Crnoj Gori naprosto takmiči s vlastima u manjem bh. entitetu u veličanju i slavljenju genocida i veličanju ratnih zločinaca. Iskreno se nadam da vladavina takvih u Crnoj Gori neće potrajati, jer ono što rade ne vodi ničemu dobrom", poručio je Komšić.

Podsjetimo da je ova odluka o nazivu ulice u Beranama uslijedila dva dana nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dao rok od tri mjeseca Narodnoj skupštini Republike Srpske da poništi odlikovanja ratnim zločincima.

Članak indeksiran 18. 02. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me