Komšić: Šmit nema sliku o stanju u BiH, a Merkelova šalje loše signale

Izvor/medij: Glas Srpske
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Christian Schmidt nije “nelegalno izabrani” visoki predstavnik

-

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas u Sarajevu da (nelegitimno izabrani) "visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit još nema kompletnu sliku o stanju u BiH", te da je možda došao sa predrasudama koje, kako kaže, ne odgovaraju realnosti.

Nakon sastanka sa Šmitom, Komšić je rekao da se nisu saglasili o rješenjima za izmjene Izbornog zakona.

"Rekao sam mu da ima ovlaštenja i za nametanje izbornog zakona, ali da snosi odgovornost za posljedice. Predali smo mu papir koji se tiče dekriminalizacije izbornog procesa, odnosno ono što bi trebalo učiniti da bi BiH dobila poštenije izborne rezultate", naveo je Komšić.

Prema njegovim riječima, tokom sastanka su se osvrnuli i na priče o mirnoj disoluciji BiH, o kojoj pojedini političari govore.

"Vlada Njemačke je ranije rekla da sve ovo što mi živimo u BiH jednostavno postaje problem jer se kod nas priča o konstitutivnosti počinje koristiti o disoluciji i rekao sam mu da je /Milorad/ Dodik primjer toga. Kada govorimo o mirnoj disoluciji, onda se razgovori o takvom pitanju kod nas odvijaju puškama, tenkovima i topovima i to apsolutno ne može biti sprovedeno", tvrdi Komšić.

On se osvrnuo i na odlazak njemačkog kancelara Angele Merkel u Beograd, ocijenivši da je to znak da Merkelova daje podršku politici predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Njemačka kancelarka je odabrala takav format susreta, ne znam zašto. Kod Vučića je otišla da mu da još jednom podršku, što smatramo da je loše i da šalje loše signale, ali to je tako. Ne vidim drugi razlog zašto je kancelarka išla Vučiću na noge osim toga. Kao kompenzacija tom susretu, odabran je susret s ostalim premijerima u Tirani i Tegeltija je otišao na taj susret", ocijenio je Komšić.

On je poručio i da se od Srbije "ne može praviti gazda na Balkanu, te da sve zemlje moraju imati ravnopravan tretman".

"Od takve ozbiljne zemlje kao što je Njemačka i ozbiljne osobe kao što je Merkelova očekujete da su dobro informisani i da im je teško iznijeti pogrešnu sliku. Nemam dileme da u institucijama u Berlinu nedostaju neke informacije, samo je pitanje šta je cilj te politike. Ako je cilj praviti od Srbije regionalnog šefa, to neće ići. To sam rekao i Šmitu. Možemo biti jednaki i samo na toj osnovi možemo razgovarati. Nema više gazda na Balkanu", mišljenja je Komšić.

Članak indeksiran 25. 01. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me