Konačno se zna odakle je potekao korona virus: 30. decembra su pozvali šišmiš ženu, a onda je postalo alarmantno

Izvor/medij: Magazin Dan
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Klikbejt o otkriću lokacije sa koje je potekao koronavirus

Kada su krenuli 30. decembra 2019. godine na Instut virologije u Wuhanu 7 uveče stigli su misteriozni uzorci koji su uzeti od jednog pacijenta, te su sa Instituta odmah pozvali jedan dobro poznat broj – broj Ši Žengli, koja je poznatija pod pseudonimom “šišmiš žena”. U tom periodu na adresu Instituta su stigli uzorci pacijenta koji je imao atišičnu upalu pluća, a Ši je jedino koja je mogla da idendtifikuje uzrok tome. Ukoliko se potvrde sumnje sa Insituta, novi patogen koji je za sada još uvijek nepoznat predstavlajće veliku pretnju za ljude.

Zašto? Iz tog razloga što pripada istoj porodici virusa čiji su nosioci šišmiši, a kojeg smo 2003. imenovali sa SARS. SARS je tada sa sobom odnio oko 800 života, a bilo je oko 8.000 zaraženih. “Direktor instituta mi je rekao da ostavim sve na čemu trenutno radim i da se odma posvetim ovom uzorku” prisjetila se Ši. Ona već 16 godina sprovodi ekspedicije na kojima lovi nepoznate viruse u pećinama u kojima su boravil šišmiši. Ši je rekla da su joj se na samu sumnju da takav virus može harati Wuhanom, odsjekle noge.

“Nikada mi nije moglo pasti na pamet da bi se takvo nešto moglo dogoditi u tom gradu, koji je u centralnom dijelu Kine. Moja saznanja su govorila da su južne suptropske regije kao što je Guangdunga, Guangsia i Junana u najvećem riziku od grupe korona virusa koji u prenesenom značenju “skaču” sa životinje na čovjeka. U najvećem broju se prenose sa šišmiša na čovjeka jer se upravo oni smatraju nekom vrstom rezervoara virusa.” Ostatak pročitajte ovdje

Članak indeksiran 22. 03. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me