Klikbejt o otkriću lokacije sa koje je potekao koronavirus

Iako naslov portala “Žena” navodi na zaključak da je poznato odakle je došao koronavirus, sadržaj članka donosi informacije o tome da su šišmiši prirodni rezervoar virusa, bez najavljenog podatka o preciznoj lokaciji.

Ocijenjeni članci
Žena Portal Klikbejt; Novi Klikbejt; Demantirano; Pozitiv media Klikbejt; Demantirano; Magazin Dan Klikbejt; Srbija danas (.com) Klikbejt; Bišćani Klikbejt; Demantirano; Pravda Klikbejt; Balkanske Zvijezde Klikbejt; Vesti Nove Klikbejt; Saznaj više Klikbejt; Izvorno Klikbejt; Demantirano;

Portal Žena, jedno od izdanja srbijanskog Blica 18. marta ove godine objavio je članak sa naslovom:

Konačno se zna odakle je došao KORONA VIRUS: 30. decembra institut iz Vuhana hitno je zvao "ŠIŠMIŠ ŽENU" - uskoro je postalo alarmantno

Izvor članka je, kako je i navedeno, tekst objavljen 11. marta na sajtu Scientific American, specijalizovanom za nauku i tehnologiju. U orginalnoj verziji, naslov članka glasi:

Kako je kineska “šišmiš žena” lovila viruse od SARS-a do novog koronavirusa

I u originalnoj verziji kao i u verziji koja je objavljena na portalu Žena, donose se informacije o tome da je naučnica Ši Žengli identifikovala desetine SARS virusa koji potiču od šišmiša, što je slučaj i sa novim koronavirusom.

Prema rezultatima pretrage, Blic Žena je bio prvi portal koji je objavio članak na našem govornom području. Članak je potom objavljen na još deset portala, uz isti naslov. 

U trenutku pisanja ove analize, članak na ovom portalu je je zabilježio 2.994 interakcija na Facebooku kako pokazuju rezultati alata za pretragu interakcija, CrowdTangle.

U članku se, za razliku od tvrdnje iz naslova, ne navodi da je poznato odakle je virus potekao - jedina lokacija navedena u članku je Šitu pećina u blizini Kuenminga, grada u pokrajini Kunan, no to nije povezano sa novim koronavirusom. Ova se lokacija pominje u vezi sa istraživanjem iz 2013. vezanim za SARS, gdje su naučnici/e identifikovali antitijela kod šišmiša.

Do 7. januara tim iz Wuhana je utvrdio da je kod oboljelih pacijenata zaista novi virus uzrokovao bolest - zaključak je utemeljen na analizom polimeraznom lančanom reakcijom, potpunim sekvenciranjem genoma, testiranjem uzoraka krvi na antitijela i sposobnosti virusa da zarazi plućne stanice kod ljudi u pterijevoj posudi. Genomsko sekvenciranje virusa, koji se sada službeno naziva SARS-CoV-2 jer je patogen vezan sa SARS, je 96% identičan virusu korona koji su istraživači identificirali kod šišmiša potkovnjaka u Yunnan-u, kako je potvrđeno u jednom radu koji je prošlog mjeseca objavljen u časopisu Nature. "Kristalno je jasno da su šišmiši i ovaj put prirodni rezervoar", izjavio Daszak, koji nije bio uključen u studiju. 

Budući da naslov članka na portalu Žena navodi čitatelje/ke na zaključak da će saznati odakle je potekao koronavirus, a informacije u tekstu članka govore o tome koje životinje su prirodni nosioci virusa, članak i sva njegova prenošenja ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena:

Prema metodologiji našeg rada, Raskrinkavanje prije objavljivanje svake analize kontaktira sve medije koji su objavili tvrdnje koje su predmet analize, a koji imaju javno objavljen impressum, sa upitima u kojima obrazlažemo rezultate našeg istraživanja. Od trenutka slanja upita, do trenutka objavljivanja analize, u uobičajenim okolnostima mediji kojima su upiti poslani, na raspolaganju imaju minimalno 24 sata vremena za odgovor, odnosno reakciju u vidu ispravke. Uzimajući u obzir vanrednu situaciju vezanu za koronavirus, te potrebu za pravovremenim izvještavanjem, u ovom periodu smo se odlučili za blago odstupanje od metodologije. Redakcija Raskrinkavanja će tokom trajanja vanrednog stanja zbog epidemije SARS-CoV-2 nastaviti slati upite medijima, ali će, zbog hitnosti koju zahtijeva situacija, odstupiti od uobičajene prakse čekanja na odgovor prije objave analize.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 22. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave, “pasoš Republike Srpske” i pseudonauka

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je pisalo o različitim medijskim man...

Lažna vijest
Ne, bebe u Turskoj se ne rađaju s mutacijama zbog vakcina

Turski političar Fatih Erbakan plasirao je lažnu vijest o bebama koje su u...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Balkania Info: Niti je “predsjednik nastradao” niti je “glumac završio u bolnici”

Anonimni portal Balkania Info koristi razne manipulativne tehnike kako bi n...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me