Konašenkov: Urbani deo Mariupolja očišćen od trupa Ukrajine, oboren ukrajinski avion sa zapadnim naoružanjem

Izvor/medij: Radio-televizija Vojvodine
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama

MOSKVA - Čitavo urbano područje Mariupolja očišćeno je od militanata, rekao je danas novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

"Celo urbano područje Mariupolja potpuno je očišćeno od militanata nacističke formacije Azov, stranih plaćenika i ukrajinskih trupa. Ostaci ukrajinske grupe trenutno su potpuno blokirani na teritoriji metalurškog kombinata Azovstal'', kazao je Konašenkov, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, jedina šansa da spasu svoje živote je da dobrovoljno polože oružje i predaju se.

On je podsetio da su u Mariupolju u vreme njegovog opkoljavanja 11. marta bile 36. odvojena brigada marinaca, 109. brigada teritorijalne odbrane, 503. odvojeni bataljon marinaca, 53. odvojena mehanizovana brigada, jedinice 17. protivtenkovske brigade, nacističke formacije "Azov", "Ajdar", "Desni sektor" (organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji), jedinice policije i državne granične službe, kao i strani plaćenici.

"Ukupan broj je iznosio oko 8.100 ljudi", precizirao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane.

Skoro 1.500 ukrajinskih militanata predalo se u Mariupolju, rekao je novinarima Konašenkov.

On je dodao da ukupan broj ukrajinskih vojnika, nacista i stranih plaćenika koji su se sklonili u Azovstal ne prelazi 2.500.

"Tako su 16. aprila samo u Mariupolju gubici ukrajinske grupe iznosili više od 4.000 ljudi. Stoga su nedavne izjave (ukrajinskog predsednika Volodimira) Zelenskog zapadnim medijima da su nenadoknadivi gubici ukrajinske vojske tokom operacije navodno 2.500 do 3.000, njegova uobičajena laž", tvrdi Konašenkov.

Ruski PVO oborio ukrajinski avion sa zapadnim naoružanjem

Ruske oružane snage oborile su ukrajinski vojno-transportni avion natovaren velikom količinom zapadne vojne opreme, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

"Ruski sistemi protivvazdušne odbrane u regionu Odese oborili su ukrajinski vojni transportni avion u vazduhu, koji je transportovao veliku količinu naoružanja koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje", rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

Osim toga, dva ukrajinska drona su oborena iznad naselja Lozovaja i Veselaja.

Članak indeksiran 29. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 3 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me