Raskrinkavanje.ba

V portal → Kononov: Postoje informacije - Ukrajinci pravili NATO bazu kod Severodonjecka?

19.06.2022
Tekst članka

Bivši ministar odbrane Ukrajine Andrej Zagorodnjuk izjavio je 2020. godine da Ukrajina planira izgradnju dve baze po standardima NATO-a u Severodonjecku i Marijupolju

Kijev je, prema nekim informacijama, već 2021. godine počeo da gradi bazu NATO-a na aerodromu u Severodonjecku, ispričao je medijima bivši zamenik šefa Starobeljskog okružnog tužilaštva Luganske oblasti Vladimir Kononov, koji je prešao na stranu LNR.

- Postoje informacije da je planirano da se na teritoriji aerodroma u neposrednoj blizini Severodonjecka grade baze NATO-a. 

- Put do aerodroma u potpunosti je bio zatvoren, svi prilazi aerodromu su bili zatvoreni. Tamo su se nalazili pripadnici Oružanih snaga Ukrajine koji nikoga nisu propuštali. Niko nije video šta se tamo dešava ni šta tamo rade. Ali, prema informacijama, gradila se baza NATO-a - rekao je Kononov, a prenosi Sputnjik.


Kako je precizirao, prvi put je dobio informacije o gradnji baze NATO-a na aerodromu u Severodonjecku u drugoj polovini 2021. godine.

Bivši ministar odbrane Ukrajine Andrej Zagorodnjuk izjavio je 2020. godine da Ukrajina planira izgradnju dve baze po standardima NATO-a u Severodonjecku i Marijupolju.

TAGOVI

Članak indeksiran 27.07.2022. Zadnji put osvježen 27.07.2022.

Ocijenjeno u analizi