KORONAVIRUS IZBAČEN IZ LABORATORIJE ZA BIOLOŠKO ORUŽJE? Izraelski obaveštajac otkrio odakle je potekla EPIDEMIJA!

Izvor/medij: Espreso.rs
Ocjena: Klikbejt Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Koronavirus nije povezan sa kineskim programom biološkog oružja

Smrtonosni koronavirus, koji je dosad ubio 362 osobe i kojim je zaraženo više od 17.300 ljudi, mogao je da "pobegne" iz laboratorije, kaže izraelski špijun Deni Šoham

Nova epidemija povezana je sa kineskim tajnim programom proizvodnje biološkog oružja na Institutu za virusologiju u Vuhanu, epicentru zaraze. U toj ustanovi se čuvaju najopasniji virusi, tvrdi bivši izraelski špijun Deni Šoham.

Smrtonosni koronavirus, koji je dosad ubio 362 osobe i kojim je zaraženo više od 17.300 ljudi, mogao je da "pobegne" iz laboratorije, kaže izraelski špijun Deni Šoham.

On veruju da je zaraza potekla iz Instituta za virusologiju, koji se nalazi u Vuhanu, epicentru zaraze. U pitanju je medicinska ustanova koja se bavi istraživanjem najopasnijih virusa, jedina takva u Kini i jedna od svega nekoliko u svetu.

Bez dokaza

Šoham, bivši izraelski vojni obaveštajac, specijalista za biološko oružje u Aziji, prošle nedelje je za izjavio da bi epidemija smrtonosnog virusa mogla da bude povezana sa kineskim tajnim programom proizvodnje biološkog oružja na Institutu za virusologiju u Vuhanu.

- Neke laboratorije na Institutu verovatno su uključene u razvoj biološkoj oružja, čak i bez njihovog znanja. Tu se čuvaju koronavirusi, uključujući SARS od kojeg je 2003. umrlo skoro 800 ljudi. Kina te koronaviruse koristi u svom programu proizvodnje biološkog oružja. Ovaj novi virus je lako mogao da "procuri" iz laboratorije. Najverovatnije je da se njime neko od radnika zarazio a da to nije ni znao, te je proširio zarazu - rekao je Šoham, ne iznoseći nijedan dokaz o tome da Kina zaista razvija biološko oružje.

Međutim, njegova izjava u uglednom američkom listu bila je dovoljna da podstakne teoriju zavere o "begu" virusa iz laboratorije. Mnogi zato veruju da je ovaj novi koronavirus, oznake 2019-nCoV, verovatno nastao zato što je Institut u Vuhanu radio na pravljenju biološkog oružja od SARS.

foto: Youtube/Printscreen/Top Channel Albania

Teoretičari zavere pozivaju se na rad naučnice Ši Džengli iz Instituta u Vuhanu. Ona je sa svojim timom, posle petogodišnjeg istraživanja, otkrila da je SARS potekao od slepih miševa.

U svom radu objasnila je da se više virusa kombinovalo u slepim miševima, te da je to dovelo do epidemije SARS. Takođe, upozorila je da bi takva epidemija mogla da se ponovi. Ustanovila je i da ima šanse da se virus, koji već postoji u šišmišu, prenese na čoveka.

S obzirom na to da i SARS i 2019-nCoV pripadaju grupi koronavirusa, kao i da se sumnja da su obe epidemije nastale prenosom sa šišmiša na čoveka, teoretičari zavere ubeđeni su da je za sve kriva laboratorija u Vuhanu.

- Radili su na SARS i napravili mutirani virus koji je izašao iz laboratorije i sada ubija po svetu - veruju teoretičari zavere.

Tu teoriju, međutim, većina ozbiljnih svetskih naučnika odbacila je kao potpuno neosnovanu.
- Kinesko istraživanje o SARS govori da je on nađen u šišmišima i da taj novi virus ima slične genetske informacije. Ništa više od toga - kaže britanski virusolog Lens Dženings.

Loše biološko oružje

Drugi stručnjaci tvrde da je Institut za virusologiju u Vuhanu renomirana ustanova koja ima karantin, i da je nemoguće da išta pobegne iz njega zbog strogih protokola.

S druge strane, ima i onih koji su odbacili teoriju o "begu" virusa iz laboratorije kao nemoguću zato što bi ovaj novi koronavirus bio veoma loše biološko oružje.

- Dobro biološko oružje bi imalo mnogo veću stopu smrtnosti. Ovaj koronavirus se veoma lako prenosi i to je jedini problem. Svako ko širi priču da je on "pobegao" iz laboratorije, u kojoj se pravi biološko oružje, širi dezinformacije i strašno je neodgovoran - kaže Vipin Narang, profesor bezbednosnih studija na Institutu za tehnologiju u Melburnu.

Članak indeksiran 06. 03. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me