KORONAVIRUS OSTAJE U TELU IZLEČENIH MUŠKARACA: Ovo otkriće kineskih naučnika može da promeni sve!

Izvor/medij: Espreso.rs
Ocjena: Klikbejt Lažna vijest Ispravljeno
Raskrinkano u: Sakupljanje klikova na priči o prenošenju SARS-CoV-2 putem seksualnog kontakta

Čak i ako korona virus nije sposoban da se razmnožava u muškom reproduktivnom sistemu, on u njemu može da opstane, što ipak ne predstavlja iznenađenje

Korona virus može da opstane u spermi obolelih i to i nakon što počne njihov oporavak, pokazuju rezultati istraživanja koje su sproveli kineski naučnici.

Istrazizvački tim angažovan u jednoj bolnici u Šangćiju testirao je 38 muškaraca koji su u njoj lečeni u januaru i februaru, tokom vrhunca pandemije COVID-19 u Kini.

Kako navodi CNN, kod 16 odsto postojali su tragovi prisustva COVID-19 u spermi.

Kako ističu istraživači, oko 25 odsto tih ljudi bilo je u akutnoj fazi infekcije, a gotovo 9 odsto se u tom trenutku već oporavljalo od bolesti.

"Ustanovili smo da virus SARS-CoV-2 može biti prisutan u spermi pacijenata obolelih od COVID-19, kao i da može biti otkriven i u spermi pacijenata koji se oporavljaju", stoji u izveštaju istraživača, objavljenom u jednom stručnom časopisu.

Čak i ako korona virus nije sposoban da se razmnožava u muškom reproduktivnom sistemu, on u njemu može da opstane, što ipak ne predstavlja iznenađenje, jer isto važi za još neke viruse, poput ebole i zike, koji u tom okruženju mogu da ostanu aktivni i mesecima posle oporavka obolelih.

Međutim, za sada nije jasno da li, za razliku od ta dva virusa, korona virus može i da se širi putem sperme, jer samo njegovo prisustvo u semenoj tečnosti ne znači prenošenje zaraze polnim putem, navodi CNN.

Članak indeksiran 13. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me