Koronavirus povezan SA LABORATORIJOM ZA BIOLOŠKO ORUŽJE?! Izraelski obaveštajac OTKRIVA ODAKLE JE POTEKLA EPIDEMIJA (FOTO)

Izvor/medij: Srbija danas
Ocjena: Klikbejt Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Koronavirus nije povezan sa kineskim programom biološkog oružja

Nova epidemija povezana je sa kineskim tajnim programom proizvodnje biološkog oružja na Institutu za virusologiju u Vuhanu, epicentru zaraze. U toj ustanovi se čuvaju najopasniji virusi, tvrdi bivši izraelski špijun Deni Šoham.

Smrtonosni koronavirus, koji je dosad ubio 362 osobe i kojim je zaraženo više od 17.300 ljudi, mogao je da "pobegne" iz laboratorije, kaže izraelski špijun Deni Šoham.

(UZNEMIRUJUĆE) SNIMAK IZ KINE ŠOKIRAO SVET: Tela se gomilaju, uhapšen čovek koji je sve zabeležio! (VIDEO)

(UZNEMIRUJUĆE) SNIMAK IZ KINE ŠOKIRAO SVET: Tela se gomilaju, uhapšen čovek koji je sve zabeležio! (VIDEO)

U avionu punom putnika LAGAO DA IMA KORONAVIRUS: Ono što ga je snašlo zbog toga NIKAKO NIJE OČEKIVAO

U avionu punom putnika LAGAO DA IMA KORONAVIRUS: Ono što ga je snašlo zbog toga NIKAKO NIJE OČEKIVAO

KORONAVIRUS JOJ SPASIO ŽIVOT! Žena se našla u JEZIVOJ SITUACIJI, pa je uradila nešto NEVEROVATNO (FOTO)

KORONAVIRUS JOJ SPASIO ŽIVOT! Žena se našla u JEZIVOJ SITUACIJI, pa je uradila nešto NEVEROVATNO (FOTO)

On veruju da je zaraza potekla iz Instituta za virusologiju, koji se nalazi u Vuhanu, epicentru zaraze. U pitanju je medicinska ustanova koja se bavi istraživanjem najopasnijih virusa, jedina takva u Kini i jedna od svega nekoliko u svetu.

Bez dokaza

Šoham, bivši izraelski vojni obaveštajac, specijalista za biološko oružje u Aziji, prošle nedelje je za izjavio da bi epidemija smrtonosnog virusa mogla da bude povezana sa kineskim tajnim programom proizvodnje biološkog oružja na Institutu za virusologiju u Vuhanu.

- Neke laboratorije na Institutu verovatno su uključene u razvoj biološkoj oružja, čak i bez njihovog znanja. Tu se čuvaju koronavirusi, uključujući SARS od kojeg je 2003. umrlo skoro 800 ljudi. Kina te koronaviruse koristi u svom programu proizvodnje biološkog oružja. Ovaj novi virus je lako mogao da "procuri" iz laboratorije. Najverovatnije je da se njime neko od radnika zarazio a da to nije ni znao, te je proširio zarazu - rekao je Šoham, ne iznoseći nijedan dokaz o tome da Kina zaista razvija biološko oružje.

Međutim, njegova izjava u uglednom američkom listu bila je dovoljna da podstakne teoriju zavere o "begu" virusa iz laboratorije. Mnogi zato veruju da je ovaj novi koronavirus, oznake 2019-nCoV, verovatno nastao zato što je Institut u Vuhanu radio na pravljenju biološkog oružja od SARS.

 

 

 

Foto: Youtube/Printscreen/Top Channel Albania

Foto: Youtube/Printscreen/Top Channel Albania

Teoretičari zavere pozivaju se na rad naučnice Ši Džengli iz Instituta u Vuhanu. Ona je sa svojim timom, posle petogodišnjeg istraživanja, otkrila da je SARS potekao od slepih miševa.

U svom radu objasnila je da se više virusa kombinovalo u slepim miševima, te da je to dovelo do epidemije SARS. Takođe, upozorila je da bi takva epidemija mogla da se ponovi. Ustanovila je i da ima šanse da se virus, koji već postoji u šišmišu, prenese na čoveka.

S obzirom na to da i SARS i 2019-nCoV pripadaju grupi koronavirusa, kao i da se sumnja da su obe epidemije nastale prenosom sa šišmiša na čoveka, teoretičari zavere ubeđeni su da je za sve kriva laboratorija u Vuhanu.

- Radili su na SARS i napravili mutirani virus koji je izašao iz laboratorije i sada ubija po svetu - veruju teoretičari zavere.

Tu teoriju, međutim, većina ozbiljnih svetskih naučnika odbacila je kao potpuno neosnovanu.
- Kinesko istraživanje o SARS govori da je on nađen u šišmišima i da taj novi virus ima slične genetske informacije. Ništa više od toga - kaže britanski virusolog Lens Dženings.

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Loše biološko oružje

Drugi stručnjaci tvrde da je Institut za virusologiju u Vuhanu renomirana ustanova koja ima karantin, i da je nemoguće da išta pobegne iz njega zbog strogih protokola.

S druge strane, ima i onih koji su odbacili teoriju o "begu" virusa iz laboratorije kao nemoguću zato što bi ovaj novi koronavirus bio veoma loše biološko oružje.

- Dobro biološko oružje bi imalo mnogo veću stopu smrtnosti. Ovaj koronavirus se veoma lako prenosi i to je jedini problem. Svako ko širi priču da je on "pobegao" iz laboratorije, u kojoj se pravi biološko oružje, širi dezinformacije i strašno je neodgovoran - kaže Vipin Narang, profesor bezbednosnih studija na Institutu za tehnologiju u Melburnu.

Članak indeksiran 06. 03. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me