KOŠARAC: POLITIČKA ODLUKA I NAPAD NA NAŠU SLOBODU DA ODLUČUJEMO

Izvor/medij: Srna
Raskrinkano u: RTRS i Srna pristrasno o sankcijama protiv Dodika i Cvijanović

SARAJEVO, 12. APRILA /SRNA/ - Sankcije koje je Vlada Velike Britanije uvela predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku su politička odluka i napad na slobodu, samostalnost i suverenost, izjavio je Srni spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac,

Košarac je ocijenio da sanckije predstavljaju političku glupost, budući da su uvedene onima čije su političke odluke u potpunosti u funkciji odbrane i zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava kao sastavnog dijela tog sporazuma.

On je poručio da članovi britanske Vlade i ambasador te zemlje u BiH pokažu član Ustava BiH kojeg su Dodik i Cvijanovićeva prekršili svojim aktivnostima i odlukama.

"Na drugoj strani imate svakodnevno kršenje Ustava BiH i nadležnosti Predsjedništva BiH na planu donošenja spoljopolitičkih odluka i nema nikavih reakcija na ponašanje Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Bisere Turković i Svena Alkalaja samo zato što je očigledno kršenje Ustava BiH u funkciji ispunjavanja političkih zahtjeva i interesa jednog broja zemalja", upozorio je Košarac.

On je naglasio da bošnjačka politička većina, uz podršku zapadnih zvaničnika i opozicionih partija u Republici Srpskoj, nasilje nad Ustavom BiH vrši na svakom koraku i u svakoj zajedničkoj instituciji na nivou BiH.

"Imate stalne protivustavne pokušaje ignorisanja prava na entitetski veto u Predstavničkom domu parlamenta BiH i nikom ništa. To je sramota za one koji donose odluke o sankcijama i to su odluke koje zaista podrivaju stabilnost i bezbjednost u BiH", rekao je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

On je ocijenio da odluka britanske Vlade liči na britansko-američku osvetu jedinoj zemlji u ovom dijelu svijeta i jedinom narodu koji iznad svega voli svoju slobodu i odbija da interese države i naroda podredi interesima drugih zemalja.

"Ovo je politička odluka koja predstavlja napad na našu slobodu da odlučujemo o našoj sudbini, na našu samostalnost i suverenost, na naše pravo da odlučujemo koga ćemo da biramo i izaberemo, na našu proklamovanu vojnu i političku neutralnost. Zato naš odgovor, odgovor institucija Republike Srpske, svih političkih stranaka koje u njima djeluju, svih zdravih i patriotski orijentisanih političkih snaga koje ne stoje iza sramnih odluka o sankcijama, treba da bude jedinstven, jasan i odlučan", istakao je Košarac.

On je pozdravio jučerašnje saopštenje predsjednika političkih partija vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, u kojem su lideri vladajuće koalicije osudili i odbacili sankcije, ucjene, pritiske i nametanje politika Republici Srpskoj. 

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me