Kovid 19 je djelo ljudskih ruku i prešao je van kontrole: lik Montana, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, kaže da korona mutira i da će uskoro uništiti sebe

Izvor/medij: Iskra
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Francuski nobelovac griješi: Nema naučnih istraživanja koja dokazuju da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji

KOVID 19 djelo je ljudskih ruku! Ovu zadivljujuću izjavu nije dao nitko, već poznati francuski znanstvenik i nobelovac Mont Montagne, koji je postao poznat zbog pronalaska virusa AIDS-a. U ekskluzivnom intervjuu za Novosti, Montagne ističe da zna što govori i opravdava svoje stajalište, što nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

- Sve je počelo od poznatog virusa u šišmiša, koji je interveniran da se "humanizira". U tom se trenutku vjerojatno dogodila pogreška ili je sve iscurilo iz laboratorija. Dobili su nešto što je bilo suprotno onome što su tražili - ističe Montagne u intervjuu za naše novine.

o I što su tražili?

- Ne znam. Možda cjepivo. Ne protiv krunice, već protiv AIDS-a.

o Kako su to učinili?

- Umetnuti kratki nizovi virusa AIDS-a u virus corone, veličine 20 nukleotida, osnovne jedinice genetskog materijala. Čuo sam kritike onih koji misle da je premalo za unos novih podataka u protein. Ali ti mali fragmenti nose sa sobom genetske formacije koje mogu promijeniti ponašanje proteina i modificirati sastav vanjske ovojnice virusa da bi mogao zaraziti ljudske stanice.

o Kad kažete "oni", na koga točno mislite?

- Nitko nije precizan. Tim iz Wuhana, na primjer, radi na ovom problemu već duže vrijeme i sigurno posjeduju veliko znanje o virusu corone. Ali to ne znači da to nužno jesu. Netko je drugi to mogao učiniti. Kinezi optužuju Amerikance na isti način kao što ih optužuju. Napokon, poznato je da je postojala vrlo značajna kinesko-američka suradnja i da je američki Institut za zdravstvo laboratoriju Wuhan dao 3,7 milijuna dolara. To potvrđuje da je postojala uska gospodarska i znanstvena suradnja. Amerikanci bi trebali biti u tijeku s onim što se događalo. Ali nisam istražitelj. Ne optužujem nikoga. Samo želim iznijeti činjenice i objasniti ovaj izvanredan fenomen.

o Što sve možemo naučiti?

- Nije normalno da se ovakva epidemija dogodila u 21. stoljeću. Slične greške treba izbjegavati u budućnosti. Svaki istraživač i autoritet moraju imati određenu etiku i ne smiju stvarati takva "čudovišta". Jer danas ih možemo proizvesti razvijanjem genetike i molekularne biologije.

o Neki od vaših kolega pokušavaju minimizirati vaš rad i ističu da su dokazali da je ovaj virus prirodnog podrijetla. Kažu da je govoriti o elementima AIDS-a u koronarnom virusu isto što i reći da je jedna knjiga plagijat jer se riječ "šešir" u njoj pojavljuje četiri puta u drugoj knjizi?

- Oni koji me kritiziraju igraju se sa značenjem riječi "prirodno". Istina je da je ovaj virus u početku prirodan, jer koronalni virus prirodno postoji kod slepih miševa, a naposljetku, ne oko Wuhana, već puno dalje, u drugoj kineskoj provinciji Junan. Pronađen je "model" u virusu šišmiša, koji je kasnije obrađen i modificiran kako bi se prilagodio ljudima. Ono što je sada zanimljivo znati je kakva je budućnost ovog virusa himere.

o I, kakva je budućnost?

- Priroda uzima stvari natrag u svoje ruke! Moje kolege i ja trenutno istražujemo vrlo zapanjujući fenomen u SAD-u gdje ima milijune zaraženih ljudi i gdje se virus vrlo brzo mijenja, posebno onaj dio za koji vjerujem da su ga dodali i ljudi. Taj dio čini puno mutacija i u procesu je nestajanja. To praktično znači da će se ovaj virus samouništiti.

o Koliko dugo?

- Prvo se treba jako raširiti među populacijom, kako bi se mutirali i mijenjali. Zvuči paradoksalno, ali prvo je potrebna epidemija da se poveća, da nestane.

o Hoćemo li normalno živjeti ovo ljeto?

- Nadam se! Mislim da je to moguće. U svakom slučaju, ekonomski se ne možemo tako dugo zatvoriti. U Francuskoj ima puno praznika, u Francuskoj smo odmarali više tog mjeseca, ali to ne bi smjelo potrajati duže od svibnja. Virus je došao brzo i moguće je da će jednako brzo otići.

o Što biste rekli kritičarima koji u posljednje vrijeme ne vjeruju u vaše metode. Jeste li sigurni što govorite?

- Apsolutno! Nisam ništa izjavio dok nisam bio siguran u to. Uostalom, nisam sama. Okružen sam suradnicima u istraživanju. Sve što sam vam rekao bit će objavljeno u znanstvenim časopisima. Možda bismo mogli pomoći i u terapiji, što je sada veliki problem.

o Što mislite o lijeku profesora Raulta?

- To je važan tretman. Spašava život. Ali klorokvin treba davati na početku infekcije, a ne na kraju. Na kraju, to nema učinka jer nema više virusa u tijelu. Svi liječnici moraju biti u stanju propisivati ​​ga. Ovaj se lijek daje dulje vrijeme, vrlo je poznat, poznat je po nuspojavama koje nisu značajne, a općenito se dobro podnosi.

o Srbija je odabrala klorokvin, nabavila sirovine i u rekordnom roku napravila lijek ...

- Dobro si to učinio. Ispravili ste pravi izbor.

o Kako objašnjavate ogromnu razliku u učestalosti epidemije između zemalja?

- Zaista se primjećuju mnoge razlike, od zemlje do zemlje. Na to utječu mnogi čimbenici. Životni stil, zemljopis, ponašanje stanovništva, poduzete mjere. Vidim da u Srbiji nema mnogo slučajeva. Drago mi je zbog tebe.

o Hoće li uskoro biti cjepiva?

- Bit će dobro ako ga ima. Ali mora se dobro ispitati. Još ga nemamo. Možda će ih pronaći, ali postoje mnoge prepreke koje do tada treba svladati.

o Mislite li da bi na kraju sve ovo moglo biti nečija zavjera?

- Ne vjerujem u teorije zavjere. Samo gledanje činjenica. Radi se o zavjeri, ali u općenitom smislu, u obliku prevlasti nekih ekstremno jakih gospodarskih subjekata, ne samo cjelokupne globalne ekonomije, nego i zdravlja. I ne prihvaćam to. Ja sam liječnik, položio sam zakletvu Hipokrat. Zdravlje je neophodno čovječanstvu.

o Mislite li da postoje interesi farmaceutske industrije koji su bili uključeni u sve to?

- Nisam protiv farmaceuta, ali mislim da su vođeni kratkoročnim interesima, što nije u skladu s javnozdravstvenim interesima. Radujem se „revoluciji“ u kojoj će zdravlje postati važnije od ekonomije. Kao nobelovac, nastojim da se moj glas čuje, jer mislim da postoji loš razvoj u određenim krugovima koji su previše ovisni o ekonomiji i zanemaruju medicinu.

POZOVITE DJOKOVIĆA KROZ "VIJESTI"

Imate sjajnog tenisača. Mislim da je Novak Đoković blizak mojim idejama zdravog življenja. Zalažem se za otvorenu medicinu, koja uključuje zapadnu medicinu, ali i istočnu, indijsku, kinesku ... Bilo bi lijepo upoznati vas. Ali znam da ipak puno putuje, kao i ja. U svakom slučaju, bilo bi nam drago uspostaviti kontakt. Stoga koristim ovu priliku da mu se javim.

KORONA NIJE NOVO AIDS

o Ako postoje elementi AIDS-a u virusu corone, znači li to da bi se on mogao prenijeti i seksualnim putem?

- Ne. Ti fragmenti nisu bitni. Oni ne mijenjaju značajno ponašanje virusa. To u suštini ostaje virus corone. To je koronalni virus s elementima HIV-a, ali to nije novi HIV ili mješavina u jednakim dijelovima.

novosti.rs, Goran ČVOROVIĆ

Članak indeksiran 01. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me