Kozomara: Sprovođenje sporne odluke biće novi potres

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS pristrasno o zabrani učešća na izborima za Ujedinjenu Srpsku

Iza odluke Centralne izborne komisije BiH da se zabrani učešće Ujedinjene Srpske na lokalnim izborima zbog predizbornog spota stoji bošnjačko-sarajevska čaršija i, ako bude sprovedena, predstavljaće presedan i novi potres u BiH, ocijenio je politikolog Anđelko Kozomara.

Kozomara smatra da je CIK mogao da postupi na milion drugih načina, a ne da zbog provokativnog spota od par sekundi zabrani učešće jednoj stranci na izborima.

- CIK BiH, koji ni po čemu nije legitiman, do sada je napravio više neustavnih postupaka, produžavajući i odgađajući izbore prije svega opravdanjima koja nisu imala nikakva utemeljenja u realnosti - navodi Kozomara i ističe da je jasno da namjere CIK-a nisu čiste.

On je za Sputnjik napomenuo da je sadašnji saziv CIK-a nelegalan i nelegitiman, budući da je izabran odlukom većine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i da među njima ima aktivista SDS-a i PDS-a, kao i stranke Željka Komšića, kao i onih koje je postavio SDA.

- Zakonom je izričito propisano da se članovi CIK-a biraju na konkursu i da ne mogu biti stranački aktivisti, niti članovi bilo koje partije u BiH - naglasio je Kozomara.

CIK BiH je poništila juče ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske i predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM.

Ova odluka CIK-a uslijedila je zbog objave spota ove političke partije, a što je prema njihovom tumačenju kršenje Izbornog zakona BiH.

Ujedinjena Srpska najavila je da će u zakonskom roku podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH na odluku CIK-a i očekuje da ona bude uvažena.

Članak indeksiran 17. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me