Krah biznisa: Čuvena evropska aviokompanija privremeno otpušta više od 15.000 radnika

Izvor/medij: Depo
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Ne, španska aviokompanija ne otpušta 15.000 radnika

Avioprijevoznik je objavio saopćenje u kojem je naveo kako je sindikatima poslao želju za otvaranjem pregovora u vezi privremenog otpuštanja gotovo trećine radnika

Španska aviokompanija Iberia najavila je privremeno otpuštanje između 4.000 i 5.000 radnika od ukupno njih 15.200 zbog promjena u organizaciji kompanije i pada potražnje za letovima uslijed restrikcijskih mjera uzrokovanih koronavirusom.


Iberia ima letove između Madrida te Zagreba, Splita i Dubrovnika no zasad je nepoznato hoće li potencijalni pad broja zaposlenika utjecati na te linije, prenosi Hina.

 

Španski avioprijevoznik je objavio saopćenje u kojem je naveo kako je sindikatima poslao želju za otvaranjem pregovora u vezi privremenog otpuštanja gotovo trećine radnika.

 

To je učinio nakon što se vlada i sindikati nisu uspjeli dogovoriti u vezi produženja vanrednih državnih mjera uvedenih u martu 2020. zbog korona virusa.


Privremeni otkazi

 

Španske kompanije tokom pandemije mogu privremeno otkazati ugovore radnicima. Radnici tokom tog privremenog otpuštanja (ERTE) primaju 70 posto plaće tokom prvih šest mjeseci a zatim primaju 50 posto zahvaljujući vladinim podrškama.

 

Ta mjera istječe za devet dana, 30. septembra, a sindikati je nastoje produžiti do 31. januara.

 

S obzirom na neizvjesnost pregovora koji bi se trebali nastaviti ove sedmice, a također i zbog sporog oporavka zračnog prometa, Iberia želi direktno sa sindikatima dogovoriti uvjete privremenog otpuštanja radnika. Tvrdi kako je to nužno kako bi se broj zaposlenika prilagodio trenutnim potrebama.

 

Iberia je navela kako prevozi između 30 posto i 35 posto putnika manje nego 2019. godine zbog ograničenja dolaska turista iz SAD-a, Latinske Amerike, Japana i Kine te karantena uvedenih u nekim zemljama zbog čega je manje putnika na tim linijama.

 

(Hayat, DEPO PORTAL/rm)

 

Članak indeksiran 23. 09. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me