Raskrinkavanje.ba

RTRS → Krajišnik: Vratiti Srpskoj otete nadležnost

20.11.2019
Tekst članka

Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" podržava da se na legitiman način traži da se "popravi" sve što su međunarodni predstavnici uradili na izmjeni Dejtonskog sporazuma, što je definisano i Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik u izjavi Srni je istakao da su to nadležnosti prenesene na nivo BiH koje danas ne funkcionišu.

- Ne moraju se sve nadležnosti vratiti, već one koje ne funkcionišu, a ne funkcionišu mnoge. Funkcionisanje BiH nije poboljšano prenosom tih nadležnosti, a oštećene su i Republika Srpska i Federacija BiH - ocijenio je on.

Krajišnik je naglasio da sve što je urađeno pod pritiskom nije regularno, te da su neke nadležnosti prenesene samo da bi se stvorila skuplja zemlja, zbog čega je BiH jedna od najskupljih u okruženju, a i u Evropi.

Povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog sporazuma, Krajišnik je rekao Srni da se od tada mnogo toga desilo.

- Dejtonskim sporazumom je, bez obzira na njegove mane i činjenice da smo neke stvari mogli drugačije da rješimo, ipak međunarodno verifikovana Republika Srpska i to je veliko dostignuće - konstatovao je prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ono što je poslije uslijedilo, istakao je on, jeste da su "tihi protektori" u BiH - visoki predstavnici međunarodne zajednice i EU na neustavan način promijenili Dejtonski sporazum kojim je bila zagarantovana visoka autonomija Republike Srpske.

- BiH u Dejtonu nije verifikovana kao država, nego kao složena državna zajednica. U preambuli nije navedeno da li je to država, republika ili drugi atribut, jer se o tome nismo mogli dogovoriti. U svim radnim materijalima je stajalo ili unija ili složena državna zajednica - napomenuo je Krajišnik.

On je rekao da nazivi Republika Srpska i Federacija BiH sami od sebe govore da su to države.

- One nisu članice UN, ali sve ono što čini jednu državu ima i FBiH i Republika Srpska. To je, očito, nekome smetalo i na jedan rogobatan način htio je da prenošenjem raznih nadležnosti na nivo BiH napravi državu - pojasnio je Krajišnik.

On je ukazao da su prenesene nadležnosti bile cilj muslimanske strane koja je najviši zagovornik države i uzima sebi za pravo da štiti BiH.

- Republika Srpska je stvorena voljom srpskog naroda i što je samostalnija i što joj je veća autonomija time se više ispunjava cilj i volja naroda koji je stvorio - naglasio je Krajišnik.

Ove godine navršava se 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Članak indeksiran 13.12.2021. Zadnji put osvježen 13.12.2021.

Ocijenjeno u analizi