Raskrinkavanje.ba

Bosna (.firenews.video) → Kuhinjski trik: kako se uvjeriti da riža nije lažna?

14.09.2023
Tekst članka

Kina proizvede 1,4 miliona tona pirinča za izvoz svake godine. Ovo čini Podzemno kraljevstvo jednim od najvećih dobavljača riže na svijetu.

Mnogi su bili šokirani kada su u vijestima pročitali korejsku tvrdnju da je pirinač proizveden u Kini opasan po zdravlje jer sadrži puno plastike. Korejci tvrde da je neki kineski pirinač napravljen od krompirovog škroba i plastike, ali nakon kuvanja stvara iluziju aromatičnog jela. Srećom, svaki lažnjak je vrlo lako otkriti.

Testovi koji će pomoći da se utvrdi da li je kupljena riža dobrog kvaliteta

Test vode
Stavite kašiku pirinča u čašu vode. Organski pirinač će se uvek taložiti na dno, dok će pirinač upitnog kvaliteta plutati na vrhu.

Iscedite nekoliko zrna pirinča
Ako se pirinač pretvori u bijeli prah, u redu je, organski je. Ali ako nakon ovog postupka ostanu žute mrlje, proizvod može sadržavati sintetičke materijale, što potvrđuje uvrede Korejaca.

Suđenje vatrom
Pokušajte zapaliti nekoliko zrna pirinča. Ako riža počne da gori, bolje je ne koristiti ovaj proizvod!

Test kalupa
Skuhajte šaku riže i ostavite je u plastičnoj posudi nekoliko dana. Ali ne u frižideru – na sunčanom mestu. Ako je riža prekrivena plijesni, to je odličan znak. To znači da je proizvod potpuno prirodan.

Članak indeksiran 26.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi