Raskrinkavanje.ba

Srbin → Kusturica u helikopteru iznad Sarajeva (FOTO)

02.02.2021
Tekst članka

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan poznati film „Sjećaš li se, Dolly Bell?“. režirao Emir Kusturica, a napisao književnik Abdullah Sidran. Tom prilikom Kusturica je helikopterom preletio Sarajevo, prenosi portal "Iskra".

U znak sjećanja na ovaj film i dane s početka velike filmske karijere slavnog redatelja, portal "Iskra" objavio je slike Emira Kusturice iznad Sarajeva.

Film "Sjećate li se Dolly Bell?" premijerno je izvedena 2. veljače 1981., a iste je godine okrunjena "Zlatnim lavom" na Venecijanskom filmskom festivalu.

Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić igraju ulogu u filmu čija se radnja odvija u Sarajevu šezdesetih godina.

U razgovoru za H1 početkom 2018. godine Kusturica je izjavio da je Sarajevo napustio 1989. godine.

"I od tada se nisam tamo vratio, osim nekoliko puta kada sam želio pomoći jednoj ideji, koja se zvala multietnička BiH", rekao je Kusturica u intervjuu za N1, koji možete pogledati na ovoj poveznici.

"Volio bih doći u Sarajevo, ali ne dijelim mišljenje ljudi koji tamo u Sarajevu stvaraju javno mnijenje. "I to mišljenje ima jedno veliko neprijateljstvo prema Republici Srpskoj, koje je nastalo iz vezivnog tkiva ljubavi i mržnje", rekao je Kusturica tada za H1.

Članak indeksiran 05.02.2021. Zadnji put osvježen 05.02.2021.

Ocijenjeno u analizi