Raskrinkavanje.ba

Informer → LAŽNI VISOKI PREDSTAVNIK NA OBELEŽAVANJU LAŽIMA OPISANOG ZLOČINA - DODIK NIKAD BRUTALNIJI! Prošlo je 29 godina od Markala - SRBI PAMTE, ZA OVO NEMA PRAŠTANJA!

05.02.2023
Tekst članka

Obeležena je 29. godišnjica zločina u Sarajevu kada su ubijeni civili na pijaci Markale, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će "ubice nevinih žrtava biti poznate kad tad".

Na obeležavanju zločina bio je i visoki predstavnik Kristijan Šmit, a Dodik je prokomentarisao i njegovo prisustvo.

- Lažni visoki predstavnik na obeležavanju lažima opisanog zločina. Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske - naveo je Dodik na Tviteru. 

On je dodao da je "to istina koju niko ne može negirati". 

Kristijan Šmit je tada podržao bombardovanje Republike Srpske, koje je sprovedeno bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - poručio je Dodik. 

Šmit je na obeležavanju godišnjice rekao da je ''danas, 29 godina kasnije, BiH drugačije mesto okrenuto sigurnoj budućnosti u evropskoj porodici''.

- 'Ali ne smemo da zaboravimo one koji su ubijeni ili ranjeni dok su kupovali osnovne namirnice za svoje porodice. Oni nas podsećaju da se ovakvi zločini nikada ne smeju ponoviti. Svi mladi u BiH, bez obzira na poreklo, treba da prihvate kao svoju zadatak da se pobrinu da se ovakvi događaji više nikada ne dogode - rekao je Šmit. 

RTRS navodi da se danas navršava 29 godina od masakra na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja. Na sarajevskoj pijaci Markale poginulo je 68 osoba, a ranjeno oko 200, u eksploziji jedne minobacačke granate. 

Glavni štab Vojske RS, koju se sarajevski mediji odmah optužili, odbacio je odgovornost. Kao posledica izdejstvovano je povlačenje teškog naoružanja oko Sarajeva. Izveštaj koji je bio prosleđen Ujedinjenim nacijama nagoveštavao je mogućnost da je tragedija bila inscenirana. 

Članak indeksiran 09.02.2023. Zadnji put osvježen 09.02.2023.

Ocijenjeno u analizi