Raskrinkavanje.ba

Preokret → LET IZNAD ZMAJEVOG GNIJEZDA: Emir Kusturica u helikopteru nadletio iznad Sarajeva

02.02.2021
Tekst članka

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš li se, Dolly Bell?” režisera Emira Kusturice nastao po scenariju književnika Abdulaha Sidrana. Tim povodom Kusturica je u helikopteru nadletio iznad Sarajeva, javlja portal “Iskra”.

U znak sjećanja na ovaj film i dane s početka velike filmske karijere slavnog režisera, portal “Iskra” objavio je slike Emira Kusturice iznad Sarajeva.

Film “Sjećaš li se Dolly Bell?” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je “Zlatnim lavom” na Venecijanskom filmskog festivalu.

U filmu čija se radnja dešava u Sarajevu, šezdesetih godina prošlog vijeka, igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić…

LJUBAV LAPI: Emir Kusturica obrisan sa liste Dodikovih savjetnika na stranici Predsjedništva BiH

Prema podacima sa službene internet stranice Predsjedništva BiH režiser Emir Kusturica više nije jedan od savjetnika predsjedavajućeg Milorada Dodika.Kusturicina pozicija u Dodikovom kabinetu, doduše, nikad nije bila jasno definisana, jer je na stranici Predsjedništva BiH bio naveden samo kao “savjetnik”, no nedavno je njegovo ime obrisano. Nije poznato šta su bili Dodikovi razolozi da s … Continue readingLJUBAV LAPI: Emir Kusturica obrisan sa liste Dodikovih savjetnika na stranici Predsjedništva BiH

 0Comments 

 

  •  
  •  

 

U razgovoru za N1 početkom 2018. godine Kusturica je naveo da je iz Sarajeva otišao 1989. godine.

“I od tada se nisam tamo vraćao, izuzev par puta kada sam htio pomoći jednoj ideji, koja se zvala multietnička BiH”, kazao je Kusturica u intervjuu za N1 koji možete pogledati na ovom linku.

“U Sarajevo bih ja rado došao, ali ja u Sarajevu ne dijelim mišljenje ljudi koji tamo stvaraju javno mnjenje. A to mnjenje ima jednu veliko neprijateljstvo prema Republici Srpskoj, koje je nastalo iz vezivnog tkiva ljubavi prema mržnji”, rekao je tada Kustruica za N1.

Izvor: N1, Foto: Srna/YouTube printscreen

Članak indeksiran 05.02.2021. Zadnji put osvježen 05.02.2021.

Ocijenjeno u analizi