Lijek za upalu pluća učenica iz BiH osvojio zlatnu medalju na takmičenju

Izvor/medij: Zgubidan
Ocjena: Pseudonauka Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Mediji “potrčali" da uspješan učenički projekat proglase “lijekom“

Učenice četvrtog razreda Richmond Park Međunarodne srednje škole Tuzla, Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović , nedavno su dobile zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju projekata pod imenom I2ASPO 2020 (INDONESIA INTERNATIONAL APPLIED SCIENCE PROJECT OLYMPIAD), koje se održavaju u Jakarti, u Indoneziji, pod pokroviteljstvom Udruženja mladih naučnika Indonezije IYSA (Indonezijsko udruženje mladih znanstvenika).

Učenice su predstavile svoj projekat pod nazivom “Plan (t) to Cure”, pod mentorstvom profesorice  Dine Mehanović Hulusić .  Kroz predstavljeni projekt detaljno su istraživači alternativnog biljnog lijeka za liječenje upale pluća, testiranjem ekstrakata različitih biljaka na bakterije i viruse.

Cilj projekta je između ostalog biološkog proizvoda pronaći blag i dostupan lijek za liječenje upale pluća, koji će otkriti utjecaje na smanjenje upotrebe antibiotika i vremena u upotrebi lijeka koji nema nuspojava i pozitivno korištenje na ljudski organizam u cjelini.

Projekat se pokazao izuzetno uspješnim, što je prepoznata i međunarodna komisija, koja je učenicama nagrađena prvim mjestom.

Učenicama čestitamo na radu i trudu i želimo da ne uspijemo poput ovoga u budućnosti.

 

 

Članak indeksiran 25. 01. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me