Raskrinkavanje.ba

RTRS → Linta: Ratnohuškačka propaganda memorijalnog centra Srebrenica-Potočari

05.04.2020
Tekst članka

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta smatra ratnohuškačkom propagandom reagovanje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari na pismo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika upućeno bošnjačkom članu Šefiku Džaferoviću.

Linta je naveo da je Memorijalni centar opravdao provokativnu i jednostranu odluku Džaferovića da tajno šalje pozivnice državnicima i diplomatama da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, bez saglasnosti ostalih članova Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da je na čelu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić, koji je poznat po srbomrzačkim izjavama, te da taj centar po ko zna koji put potvrđuje da je političko udruženje, jer ističe da je fokusiran na istraživanje i širenje istine o nepostojećem genocidu u Srebrenici.

- Činjenica je da se na području Srebrenice desio zločin i nad Bošnjacima ali apsolutno je licemjerje i najbezočnija laž kvalifikovati ga kao genocid - istakao je Linta.

On je dodao da je u reagovanju Memorijalnog centra navedeno i da je je navodni zločin genocida neporeciva istina koja je, tobože, utvrđena presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala, a u stvari je svakom razumnom čovjeku jasno da je Haški tribunal bio instrument politike zapadnih sila.

Linta je podsjetio da presude političkom i vojnom rukovodstvu Republike Srpske nisu bile zasnovane na dokazima i pravoj istini već na polučinjenicama i lažima, saopšteno je iz Saveza Srba u regionu.

- Svako ko odbija da se objektivno utvrde činjenice o događajima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine suštinski širi govor mržnje i podstiče na netrpeljivost - poručio je Linta.

Linta je napomenuo da je Suljagić, koji je na čelu Memorijalnog centra, za najveću fabriku smrti u Drugom svjetskom ratu Јasenovac rekao da je "četnička izmišljotina i da su časni Bošnjaci iz zločinačke Handžar divizije propustili priliku da riješe četnike".

- Suljagić je Republiku Srpsku uporedio sa nacističkim Vermahtom i istakao da je u pitanju okupirana teritorija što najbolje govori da je u pitanju čovjek rata, a ne mira - rekao je Linta.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je sredinom ove sedmice pismo Džaferoviću u kojem je ukazao da je slanjem pozivnica pojedinim zvaničnicima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima zloupotrijebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.

Članak indeksiran 20.04.2020. Zadnji put osvježen 20.04.2020.

Ocijenjeno u analizi