Линта: Санкције Милораду Додику и Жељки Цвијановић само продубљују кризу и подјеле у БиХ

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS i Srna pristrasno o sankcijama protiv Dodika i Cvijanović

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да ће санкције Велике Британије српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић само додатно продубити политичку кризу, напетост и подјеле у БиХ.

Уз осуду увођења санкција, Линта је навео да је образложење британске министарке спољних послова Лиз Трас да Додик и Цвијановићева подривају мир, стабилност, безбједност и функционалност БиХ још један доказ погрешне политике званичног Лондона.

Он је додао да бројне чињенице јасно потврђују да руководство Републике Српске и српски члан Предсједништва БиХ воде политику поштовања Устава и Дејтонског мировног споразума.

Линта је истакао да управо политичко Сарајево подрива стабилност и безбједност БиХ јер у континуитету крши Устав с циљем стварања унитарне државе у којој би Бошњаци имали доминацију, јер би се одлучивало према принципу "један човјек-један глас".

Политика санкција, уцјена и притисака, како каже Линта, никада није донијела добро и није довела до бољитка у БиХ у претходних 27 година од завршетка рата.

 

- До трајног мира, стабилности и безбједност у БиХ могуће је доћи само путем дијалога и договора легитимних представника три конститутивна народа на бази поштовања изворног Дејтонског споразума - закључио је Линта.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me