Linta: Srbi, prijavljuju nekretnine u Federaciji BiH

Izvor/medij: Radio Televizija Srbije
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Dezinformacija
Raskrinkano u: Lažna uzbuna oko oduzimanja zemljišta i nekretnina u FBiH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Srbe koji žive u Srbiji, Republici Srpskoj i trećim državama, a imaju nekretnine na području Federacije BiH, da prijave svoja prava nad nekretninama u zemljišno-knjižnim uredima nadležnih općinskih sudova odakle su porijeklom.

Pravo da prijave nekretnine imaju svi građani čiji su otac i majka i druga rodbina bili vlasnici nekretnina na području Federacije BiH (zemlja, šuma, stanovi, kuće, poslovni prostori, garaže ...), navodi se u priopćenju.

Miodrag Linta (arhivska fotografija)

Miodrag Linta (arhivska fotografija)

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH provode se projekti registracije nekretnina koji se odnose na usklađivanje podataka o nekretninama između katastra i zemljišne knjige, praktičnu zamjenu starih zemljišnih knjiga s novim katastrom. 

Kako navodi, općinski sudovi preko svojih Zemljišno-knjižnih kancelarija objavljuju oglase u kojima pozivaju vlasnike koji imaju nekretnine u određenim katastarskim općinama da prijave svoja prava na nekretnine u roku od 60 dana smatrajući da su svi upoznati, ali mnogi vlasnici nisu obaviješteni o potrebi odazivanja sudu o potvrđivanju vaše imovine. 

U slučaju da se vlasnici nekretnina ne jave u roku od 60 dana od objave oglasa postoji opasnost da nadležni sud uknjiži kao vlasnika državu ili pojedince koji svoje pravo na nekretninu dokazuju putem održaja-posjeda ili putem lažnih ugovora o kupoprodaji. 

Prema Lintu, područje Zapadne Krajine u Federaciji BiH, gdje su Srbi većinski vlasnici imovine, posebno je ranjiv. 

U pitanju su teritorije općina Bihać, Drvar, Petrovac, Glamoč, Grahovo, Sanski Most, Bosanska Krupa, Ključ, Kupres, Livno, Donji Vakuh, Jajce i Bugojno s više od 8.000 četvornih kilometara na kojima je 1991. godine živjelo preko 120.000 Srba. 

Linta upozorava da postoji opasnost da čitavo ovo područje, kao i druga područja u Federaciji BiH, zbog neobaveštenosti i neodazivanja vlasnika Srba, može promijeniti vlasništvo, prenošenjem vlasničkih prava sa Srba na općine, kantone ili Federaciju BiH ili pojedince bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Članak indeksiran 16. 01. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me