Zbog svega navedenog odlična je za prevenciju mnogih oboljenja, a naročito je blagotvorna u ovim slučajevima:
Bundeva je odlična za disajne puteve i očuvanje zdravlja pluća. Istraživanje spovedeno u Kini je pokazao da osobe koje redovno jedu bundevu imaju 27 posto manje šansi za razvoj raka pluća, a sve to zahvaljujući velikoj količini beta karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A.
Brojna istraživanja su pokazala da upravo hrana bogata beta karotenom može da smanji rizik od određenih vrsta raka, kao i da zaštiti od srčanih bolesti.
Zbog velikog sadržaja vlakana i niske kalorijske vrijednosti odlična je namirnica za sve one koji žele da izgube na težini. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, a u 100 grama bundeve nalazi se samo tridesetak kalorija.
Ako se bundeva redovno koristi može da spriječi prerano starenje organizma, nastanak kardiovaskularnih bolesti, stvaranje katarakte.
Dobar je saveznik u borbi protiv osteoporoze zahvaljujući obilju cinka.
Bundeva reguliše varenje hranje, djeluje kao laksativ pa se preporučuje za suzbijanje zatvora.
Preporučuje se ljudima koji pate od depresije zbog visokog procenta aminokiseline L-triptopan. Ova kiselina podstiče izlučivanje serotonina u organizam, i izaziva dobro raspoloženje i osjećaj sreće.
Plod bundeve se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi oboljelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike.
Bundevu mogu da jedu i dijabetičari pod uslovom da je ne zaslađuju, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog crijeva.
Odlično se pokazala i kod osoba koje pate od kožnih oboljenja, a naročito od psorijaze.
Sok od bundeve se preporučuje osobama koje pate od bubrežnih i kardiovaskularnih bolesti.
Od bundeve se pravi i ulje koje se naročito preporučuje muškarcima, u očuvanju zdravlja prostate.
Za liječenje rana, opekotina ili ispucale kože narodna medicina preporučuje da se bolno mjesto namaže ovim uljem.