Luc Montagnier, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu: Covid-19 je djelo ljudskih ruku i oteo se kontroli, no korona mutira i uskoro će sama sebe da uništi

Izvor/medij: Oslobođenje
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Francuski nobelovac griješi: Nema naučnih istraživanja koja dokazuju da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji

Francuski naučnik koji se proslavio pronalaženjem virusa side osvrnuo se i na stavove nekih kolega koje ističu da su dokazale da je virus prirodnog porijekla te kaže: "Igraju se značenjem riječi "prirodan". Istina je da je ovaj virus prirodan u početku. U virusu slijepog miša je pronađen "model" na osnovu kog se kasnije radilo i modifikovan je da bi se prilagodio čovjeku..."

Covid-19 je djelo ljudskih ruku! Ovu zapanjujuću tvrdnju nije izrekao bilo ko, već poznati francuski naučnik i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Luc Montagnier, koji se proslavio pronalaženjem virusa side. U ekskluzivnom intervjuu za Novosti, Montagnier ističe da zna šta govori i obrazlaže svoj stav koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

- Sve je krenulo od poznatog virusa kod slijepih miševa, na kome se intervenisalo da bi se "humanizovao". U tom trenutku se vjerovatno dogodila ili greška ili je sve procurilo iz laboratorije. Dobili su nešto što je suprotno od onoga šta su tražili - ističe Montagnier za Novosti.

Na pitanje šta su tražili kaže da to ne zna i dodaje: "Možda vakcinu. Ne protiv korone, već protiv side".

 

Kako su to uradili?

 

- Ubacili su kratke sekvence virusa side u virus korone, veličine 20 nukleotida, osnovnih jedinica genetske građe. Čuo sam kritike onih koji misle da je to premalo da bi se unijele nove informacije u protein. Ali, ovi mali fragmenti sa sobom nose genetske formacije koje mogu da izmijene ponašanje proteina i da modifikuju sastav spoljnog omotača virusa da bi ga učinile sposobnim da inficira ljudske ćelije.

 

Kad kažete "oni", na koga tačno mislite?

 

- Ni na koga precizno. Ekipa iz Wuhana, na primjer, odavno radi na tom problemu i imaju svakako veliko poznavanje virusa korona. Ali, to ne znači da su to obavezno oni učinili. Mogao je to da uradi i neko drugi.

 

Šta bismo iz svega ovoga mogli da izvučemo kao pouku?

 

- Nije normalno da se ovakva epidemija događa u 21. vijeku. Treba izbjeći da se u budućnosti ponove slične greške. Svaki istraživač i vlasti moraju da imaju određenu etiku i da ne prave ovakve "monstrume". Jer, danas smo u mogućnosti da ih proizvedemo, razvojem genetike i molekularne biologije.

 

Neke vaše kolege nastoje da minimiziraju vaš rad i ističu da su dokazali da je ovaj virus prirodnog porijekla. Kažu da je govoriti o elementima side u virusu korona isto kao kad bi se reklo da je jedna knjiga plagijat jer se u njoj četiri puta pojavljuje riječ "šešir" koja se nalazi u nekoj drugoj knjizi?

 

- Oni koji me kritikuju igraju se značenjem riječi "prirodan". Istina je da je ovaj virus prirodan u početku, jer virus korona postoji u prirodi, kod slijepih miševa, i to, uostalom, ne oko Wuhana, već mnogo dalje, u drugoj kineskoj provinciji Junan. U virusu slijepog miša je pronađen "model" na osnovu kog se kasnije radilo i modifikovan je da bi se prilagodio čovjeku. Ono što je sada zanimljivo saznati jeste kakva je budućnost ovog virusa "himere".

 

I, kakva je budućnost?

 

- Priroda vraća stvari u svoje ruke! Sa kolegama trenutno istražujem veoma začuđujuću pojavu u SAD gdje ima milion zaraženih, i gdje se virus veoma brzo mijenja, naročito onaj njegov dio za koji vjerujem da ga je dodao čovjek. Taj dio vrši mnogo mutacija i u toku je nestajanja. To praktično znači da će ovaj virus da se samouništi.

 

Za koliko vremena?

 

- Treba najprije da se dosta raširi među populacijom, da bi mutirao i promijenio se. Paradoksalno zvuči, ali potrebno je da epidemija najprije dobije na razmjerama, da bi nestala.

 

Šta biste rekli kritičarima koji ne vjeruju u vaše metode u posljednje vrijeme. Jeste li sigurni u to što govorite?

 

- Apsolutno! Ništa nisam izjavljivao sve dok nisam bio siguran u to. Uostalom, nisam sam. Okružen sam saradnicima koji učestvuju u istraživanju. Sve ovo što sam vam rekao objavićemo i u naučnim časopisima. Možda ćemo i terapijski da pomognemo, što je sada glavni problem.

​Kompletan intervju sa Lucom Montagnierom možete pročitati na Novostima.

OSLOBOĐENJE PORTAL

Članak indeksiran 01. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me