Ludnica u srbiji

Izvor/medij: Čajeviza.com
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Farme klikova: Milorad Ulemek Legija (ponovo) nije pobjegao iz zatvora

I on je bivši pripadnik Crvenih beretki, kao i Legija koji zna da će do smrti biti u zatvoru i mijenja informacije za povlastice

Željko Tojaga Žmigi, 47-godišnji bivši pripadnik Crvenih beretki, pušten je iz zatvora nakon odsluženja kazne od 15 godina zatvora na koju je osuđen zbog pokušaja ubojstva premijera Zorana Đinđića 2003. godine. Kaznu je služio u požarevačkom zatvoru Zabela. Kako pišu srbijanski mediji, Tojagu, kojeg su nazivali i “doktor za zolju” pri izlasku su dočekali prijatelji.

Iako je bio osuđen na 30 godina zatvora, Vrhovni sud mu je kaznu smanjio na 15 godina jer je, kako su obrazložili, “Tojaga sudjelovao samo u pokušaju ubojstva Đinđića u Novom Beogradu”. Plan je bio da s Zvezdanom Jovanovićem otvori paljbu na premijera. Od tog plan su odustali, jer kako je Javnović naglasio “to bi bio masakr”.

Ranije je iz zatvora u Srijemskoj Mitrovici izašao Saša Pejaković Pele nakon što je odslužio osam godina zatvora zbog pomaganja Đinđićevim ubojicama. U zatvoru još uvijek svoju kaznu od 40 godina služi njihov bivši šef 45- godišnji Milorad Ulemek Legija.

Legija mijenja informacije za slobodnije druženje s obitelji

U zatvoru se žalio kako svoju obitelj viđa samo preko neprobojnog stakla, pa je tražio da mu se omogući slobodniji režim posjeta. Povlastice je zatražio u zamjenu za informacije o ubojicama novinara Slavka Ćuruvije, koji je ubijen na pravoslavni Uskrs 1999. godine. Osnivač listova Nedeljni telegraf, Dnevni telegraf i Evropljanin postao je simbolom brutalnosti režima Slobodana Miloševića, a još nije otkriveno tko je počinitelj njegova ubojstva.

Legija je, kako pišu srbijanski mediji, u stalnom strahu za sigurnost svoje žene i djece, koji su dosta godina proveli u inozemstvu, stalno se seleći. Po nekim neslužbenim informacijama supruga Aleksandra s djecom nedavno se vratila u Srbiju. “Dozlogrdilo mu je što su svi oni koji su ubijali na slobodi i što su se svi oko njega obogatili, a sada peru ruke od svega. Smatra kako su ga iskoristili, a mnogima je davao i šakom i kapom. Strahuje i da bi ga netko od njih mogao umiješati u ubojstvo Ćuruvije. Da se nije javio sam, oni bi njega optužili. Pitao se što ima od šutnje, osim troškova, čak i zdravstvenih, pa je odlučio progovoriti. Pobjesnio je i rekao što zna. Mnogi se boje njegovog svjedočenja, jer on mnogo zna i ima za reći” rekao je jedan njegov prijatelj u razgovoru za Svet.   Osuđen na maksimalnu kaznu zatvora zbog zavjere protiv države i kriminalnih aktivnosti, sigurno svjestan kako iz zatvora neće izaći, i dalje je uključen u aktualna politička i društvena zbivanja, posebno ono što se događa na Kosovu. Poslao je službeno priopćenje u kojem je rekao kako bi “da je na slobodi u roku od 24 sata okupio bi članove JSO i u roku od 48 sati Kosovo bi bilo naše, a onda bi se vratio u zatvor gdje sam s ponosom i ušao. Pustite me na ta četiri dana”, pisao je Legija.  Kriminal i zločini od mladih dana Legijin život obilježilo je loše društvo i odrastanje s kriminalom. Iz zemlje je bježao nakon što je sudjelovao u pljački u Novom Beogradu, a zahvaljujući svojim mišićima dobio posao izbacivača u Parizu. Tamo je u jednoj tučnjavi, ubio čovjeka. Iako je oslobođen optužbi za ubojstvo prijetila mu je deportacija i zatvor u Jugoslaviji, pa se odlučuje priključiti Legiji stranaca. O njegovom boravku u Legiji ne zna se puno, pa se tako ni ne zna koliko točno godina je proveo radeći u ovoj specijalnoj jedinici. Podaci o povratku U Srbiju variraju, od 91. do 92. godine kada se po nekim informacijama na poziv strica, Mihajla Mileta Ulemeka, “pukovnika” Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, priključio ovoj paravojnoj formaciji. U Arkanove Tigorve unio je tradiciju obuke iz Legije stranaca, a njegov odnos prema Arkanu opisuju kao mješavinu poštovanja i opčinjenosti likom i djelom. Operativni komandant Tigrova ratuje u istočnoj Slavoniji, Bosni i Hercegovini, itd.

Članak indeksiran 25. 02. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me