Farme klikova: Milorad Ulemek Legija (ponovo) nije pobjegao iz zatvora

Tvrdnjom da je Milorad Ulemek Legija pobjegao iz zatvora Raskrinkavanje se bavilo u decembru 2020. godine. Ovaj put, ista netačna tvrdnja ponovljena je na nekoliko različitih Facebook stranica koje dijele članke portala “Čajevi za”.

Ocijenjeni članci
Čajeviza.com Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na ukupno 16 Facebook stranica redovno se objavljuju članci portala Čajevi za. U pitanju su stranice Prirodni Recepti, Vrhunski Receptii, ImunoMax - Za jak Imunitet i suzbijanje Virusa, GoPotent - Caj za prirodnu Potenciju, Dobro smo mi kako ste vi, Lečenje Biljem, Provjerena medicina, Mamini vrhunski recepti, Najbolje ideje za kucu i dvoriste, Spektakularno, Narodna Medicina, Recepti, Trajla be Idejaa, Dnevna Doza Glupih Činjenica, Moderna Kuhinja i Ideja. Ovako umrežene Facebook stranice, koje kontinuirano dijele linkove samo jednog portala, nazvali smo “farme klikova”. Strategija iza ove pojave podrazumijeva da dijeljenje članaka jednog portala na više Facebook stranica donosi veću čitanost, što u konačnici za vlasnike ovakvih “farmi” znači i veću zaradu od prikazivanja reklama. 

Na navedenim Facebook stranicama 24.2.2021. objavljena je fotografija Milorada Ulemeka Legije popraćena opisom u kojem se tvrdi da je pobjegao iz zatvora:

Neobjašnjivo Spektakularno: Milorad Ulemek Legija Pobegao Iz Zatvora! Čitava Srbija U Strahu!
UBICA ZORANA ĐINĐIĆA POBEGLA IZ ZATVORA! OGLASIO SE I VUČIĆ!
Nastavak --- > https://cajeviza.com/18412-2/"

Link koji je naveden u opisu vodi na članak portala Čajevi za, objavljen također 24.2.2021. U članku se prvobitno navodi da je iz zatvora pušten Željko Tojaga Žmigi, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine:

Željko Tojaga Žmigi, 47-godišnji bivši pripadnik Crvenih beretki, pušten je iz zatvora nakon odsluženja kazne od 15 godina zatvora na koju je osuđen zbog pokušaja ubojstva premijera Zorana Đinđića 2003. godine. Kaznu je služio u požarevačkom zatvoru Zabela. Kako pišu srbijanski mediji, Tojagu, kojeg su nazivali i “doktor za zolju” pri izlasku su dočekali prijatelji.

Kao izvor za ovu tvrdnju portal Čajevi za navodi Kurir, gdje je članak o puštanju na slobodu Tojage objavljen 21.4.2018. godine, dan nakon što je pušten iz zatvora. Ipak, nikakav datum nije naznačen u članku portala Čajevi za, zbog čega čitaoci mogu doći do pogrešnog zaključka da je Tojaga zaista pušten iz zatvora u februaru 2021. godine. Iako je kao izvor naveden Kurir, tekst članka na portalu Čajevi za je zapravo dio članka portala Oslobođenje, objavljenog 12.3.2019. godine. 

Dalje se u članku navode tvrdnje o Miloradu Ulemeku, za kojeg je u opisu na Facebook stranicama navedeno da je “pobjegao iz zatvora”. Članak, ipak, ne donosi takve informacije:

U zatvoru se žalio kako svoju obitelj viđa samo preko neprobojnog stakla, pa je tražio da mu se omogući slobodniji režim posjeta. Povlastice je zatražio u zamjenu za informacije o ubojicama novinara Slavka Ćuruvije, koji je ubijen na pravoslavni Uskrs 1999. godine. Osnivač listova Nedeljni telegraf, Dnevni telegraf i Evropljanin postao je simbolom brutalnosti režima Slobodana Miloševića, a još nije otkriveno tko je počinitelj njegova ubojstva.

Ulemek zaista jeste 2010. godine pokušao pobjeći iz zatvora. Od 2017. godine na anonimnim portalima i Facebook stranicama objavljuje se tvrdnja da je “Legija pobjegao iz zatvora”, popraćena recikliranim medijskim izvještajima koji su stari i po nekoliko godina. O tome smo detaljno pisali u analizi na linku ispod:

Lažna vijest
Milorad Ulemek Legija nije pobjegao iz zatvora

Prije 10 godina, Milorad Ulemek Legija planirao je bijeg iz zatvora. No, an...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt 09.12.2020

Objavljivanje vijesti starih po nekoliko godina, uz potpuno nepovezane i netačne tvrdnje u objavama na društvenim mrežama, taktika je koju portal Čajevi za već neko vrijeme praktikuje. Detaljnije o načinu na koji ovakve stranice i portali zarađuju novac od izmišljenih naslova i opisa pisali smo u analizi u kojoj smo se također bavili portalom Čajevi za, a koju možete pročitati na linku:

Lažna vijest
Farma portala “sahranila” Dodika

“Farme” Facebook stranica pronalaze nove načine za prikupljanje klikova na...

Razabiranje Lažna vijest Manipulisanje činjenicama 19.02.2021

S obzirom na to da članak objavljen na portalu Čajevi za ne govori o bjekstvu Ulemeka iz zatvora, objave Facebook stranica u kojima se iznose takve tvrdnje ocjenjujemo kao lažnu vijest. Pored toga, članak portala je neaktuelan i sadrži informacije koje su bile relevantne prije nekoliko godina, zbog čega članak dobija ocjenu manipulacija činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 02. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zdravstveni radnik iz Zavidovića nije preminuo od “posljedica vakcinacije” protiv Covid-19

Društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini proširila se tvrdnja da je zdravst...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Širenje panike zbog imunizacije u Srbiji: Dezinformacije o vakcinama uz govor mržnje

Besplatna vakcinacija državljana/ki drugih zemalja u Republici Srbiji pokre...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažna kompilacija nuspojava dijeli se uz tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 “eliminišu naivne”

Na Facebooku se dijeli kompilacija snimaka osoba koje se nekontrolisano tre...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me