Мајер: БиХ је крхка творевина, није права држава

Izvor/medij: RTV BN
Ocjena: Dezinformacija

Границе базиране на етницитету су најбоље рјешење за Балкан, у супротном, оне су стални извор сукоба, јер нису оно што политичка заједница и народи стварно желе, изјавио је бивши замјеник шефа америчке Централне обавјештајне агенције (ЦИА) за Балкан, сада политички и економски консултант Стивен Мајер.

Сигурно нико неће покренути бомбардовање зато што лидери Балкана удружено покушавају да се договоре о бољим односима и сређивању ситуације на свом простору, рекао је Мајер у интервјуу за "Вечерње новости" и додао да то не значи да је тај процес једноставан, брз, ни лак.

"Сјећам се да је својевремено Клинтонова администрација говорила: 'Нека се навикну да тако живе!' Али вријеме је показало да моје бивше колеге нису могле да ријеше било шта у земљама чију историју ни културу, заправо, не разумију", навео је Мајер.

Према његовом мишљењу, прави је тренутак да процес почне, без освртања на ставове САД.

"Потребно је храбро лидерство које ће јасно и гласно да каже да није могућ статус кво, јер он Балкану доноси економску стагнацију, сукобе, етничку мржњу и сталну пријетњу насиљем", истакао је Мајер.

На питање како гледа на мини-Шенген, он је казао да је то одличан први корак који води већој кооперацији и да сада треба кренути даље.

Што се тиче такозваног нон-пејпера, Мајер је рекао да су га у БиХ одмах оптужили да је аутор, али да он са тим нема баш никакве везе.

"Мислим и да ЦИА не стоји иза такозваног нон-пејпера, јер знам да ова агенција то не ради на такав начин", навео је он и додао да је истина да је током протеклих деценија видао доста сличних докумената, иза којих су углавном стајали представници академске заједнице.

Мајер је рекао да не зна ко је аутор овог документа, али да је тачно да о потреби кориговања граница на Балкану пише већ 15 година.

"Видим да је неко сагледао ситуацију на Балкану и схватио да, онако како је сада регион организован, она неће моћи да се побољша.

Према његовим ријечима, БиХ је крхка творевина, није права држава, и вријеме је да политичари одреде шта желе за своје друштво.

"Увијек сам говорио да сами лидери у региону треба да отворено покрену питање промена, али истичем да, притом, изван тог процеса треба да држе САД и Русију, и друге велике силе", истакао је он.

Он је навео да сваки пут када се САД умијешају својим рјешењима, ствари се погоршају.

"Сматрам да Америка не разумије добро ни локалну културу, нити брине о потребама људи који живе на Балкану, већ се усредсређује само на своје интересе", нагласио је Мајер и додао да је у ЦИА увијек говорио да не знају шта раде на Балкану, да је због тога имао проблеме, али да се сада види да је био у праву.

"Ако Александар Вучић као предсједник централне земље Балкана преузме лидерство, заједно са осталим локалним вођама, укључујући Хрвате, иако они често говоре да нису дио тог простора, вјерујем да је могуће да се покрене процес у другом, бољем, правцу", навео је он.

Према његовом мишљењу, логично је организовати референдум у Републици Српској да се види да ли људи желе да остану у БиХ, буду независни или да се придруже Србији.

"То је сасвим у реду и зашто би САД требало да се брину због тога? Још док сам 90-их радио у ЦИА постављао сам питање: "Који је заправо интерес САД на Балкану?" Данас је Балкан бојно поље САД и Русије, али локални лидери треба да се поставе другачије, узму своју судбину у своје руке", истакао је Мајер.

(Тањуг)

Članak indeksiran 01. 05. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me