Raskrinkavanje.ba

Raport → Majkić: Izetbegović traži da pripadnici Oružanih snaga nose bradu i hidžab. RS to više neće trpjeti

02.12.2021
Tekst članka

Međunarodna zajednica ne može ostati nijema na posljednju apelaciju lidera SDA Bakira Izetbegovića Ustavnom sudu BiH, rekla je delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

“Izetbegović traži kao u svakoj islamskoj zemlji da pripadnici Oružanih snaga mogu nositi bradu i hidžab. To je neshvatljivo da se traži u zemlji u kojoj ravnopravno žive tri konstutitivna naroda”, istakla je Majkić, gostujući u Јutanjem programu.

Istakla je da je teško zamisliti da bi ubuduće u kasarnama mogli vidjeti pripadnike sa bradama i hidžabima.

“Uvodi se haos u Oružane snage BiH, a druga dva naroda teško da bi prihvatila ovakav način funkcionisanja, Umjesto pristojno obrijanih vojnika imali bi one koji nas podsjećaju na građanski rat u BiH ili one koji su učestvovali u terorističkom napadu na SAD 2001. godine”, istakla je Majkić.

PROČITAJTE  BH novinari: Nedopustiva huškačka retorika Jasmina Mulahusića protiv novinara

Istakla je da RS neke stvari više neće trpjeti.

“Sve ono što ne uradi visoki predstavnik, uradi Ustavni sud BiH. Srpska ovo više ne može i neće trpiti, već će tražiti svoj put”, istakla je Majkić.

Podsjećamo, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom traži ispitivanje ustavnosti Pravila službe Oružanih snaga, kojim se ne dozvoljava nošenje brade i hidžaba.

Članak indeksiran 06.12.2021. Zadnji put osvježen 06.12.2021.

Ocijenjeno u analizi