RTRS “prepravlja” izjave sagovornicima/ama: Dušanka Majkić nije upotrijebila izraz “građanski rat”

Gostujući u jutarnjem programu RTRS-a, Dušanka Majkić, delegatkinja u Domu naroda PSBiH, govorila je o zahtjevu da se u Oružanim snagama BiH omogući nošenje hidžaba i brade. RTRS je, pri tome, u članku koji govori o gostovanju, fabrikovao dio njene izjave i u citat ubacio izraz “građanski rat u Bosni i Hercegovini”, koji Majkić nije izgovorila.

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dušanka Majkić gostovala je 2. decembra 2021. godine u jutarnjem programu javnog emitera Radio-televizije Republike Srpske (RTRS). U svom gostovanju, Majkić je, između ostalog, govorila o zahtjevu Bakira Izetbegovića da se pripadnicima/ama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) omogući nošenje hidžaba i brade. 

Na portalu RTRS-a je o ovoj emisiji objavljen članak u kom se prenosi navodna izjava Dušanke Majkić o ovoj temi. U članku se navodi:

Istakla je da je teško zamisliti da bi ubuduće u kasarnama mogli vidjeti pripadnike sa bradama i hidžabima.

-Uvodi se haos u Oružane snage BiH, a druga dva naroda teško da bi prihvatila ovakav način funkcionisanja, Umjesto pristojno obrijanih vojnika imali bi one koji nas podsjećaju na građanski rat u BiH ili one koji su učestvovali u terorističkom napadu na SAD 2001. godine - istakla je Majkić.

Navodnu izjavu Dušanke Majkić, u identičnoj formi, prenijelo je još oko dvadeset medija iz Bosne i Hercegovine, među kojima su Oslobođenje, Hayat, Raport, Slobodna Bosna, Face i drugi. 

Ipak, uvidom u snimak emisije, priložen i u samom članku RTRS-a, zaključuje se da je izjava Majkić zapravo imala drugačiji sadržaj. Na 1:58 minuti videosnimka, objavljenog na YouTube kanalu RTRS vijesti, može se čuti izjava Dušanke Majkić koja glasi:

Uveo bi se haos u Oružane snage, druga dva naroda teško da bi prihvatila ovakav način funkcionisanja Oružanih snaga i teško je zamisliti da bi ubuduće u kasarnama Oružanih snaga susretali pripadnike sa bradama i sa hidžabom. 

Umjesto pristojno odjevenih, obrijanih, podšišanih vojnika, mi bismo imali ovog puta vojnike sa bradama koje nas mnoge asociraju na 11. septembar i mnoge stvari koje su se dogodile u Bosni i Hercegovini i koje nisu do kraja ni ispitane ni sankcionisane.

Dakle, Majkić u svojoj izjavi nije upotrijebila formulacije koje joj se pripisuju. RTRS je, transkribujući sopstvenu emisiju, fabrikovao izjavu gošće. 

Zanimljivo je da je RTRS izjavi Dušanke Majkić “dopisao” upravo formulaciju “građanski rat”. Raskrinkavanje je u analizi objavljenoj 23. novembra 2021. godine pisalo o netačnoj tvrdnji vezanoj za definisanje sukoba u Bosni i Hercegovini, kada je novinarka RTRS-a pogrešno navela da je sukob, “između ostalog, definisan i Dejtonskim mirovnim sporazumom kao građanski rat”. 

Tvrdnja da Dejtonski mirovni sporazum, to jeste Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, protekli ratni sukob definiše kao “građanski rat” nije tačna. Za rat se u Sporazumu navodi da je riječ o “tragičnom sukobu u regiji”, a formulacija “građanski rat” ne spominje se ni u jednom dijelu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. 

Dušanka Majkić bila je među delegatima/kinjama koji/e su glasali/e za usvajanje prijedloga zaključka kojim se traži poništavanje dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida u Bosni i Hercegovini. U ovom zaključku, koristi se formulacija “građanski rat”, ali je u svom gostovanju u jutarnjem programu RTRS-a Majkić nije izgovorila.

Pojedini mediji, poput portala Dnevni avaz, u svom članku napisali su autentičnu izjavu Dušanke Majkić, bez “dopisanih” dijelova.  

Shodno činjenicama, članku RTRS-a u kom se navodi fabrikovana izjava Dušanke Majkić dajemo ocjenu lažna vijest. Sva druga prenošenja iste izjave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Napomena:

7.12.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Face, Slobodna Bosna, Krstarica i Hayat ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

8.12.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Raport i Source ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

9.12.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Bolja Bosna ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

30.12.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Za Srebrenicu ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 06. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me