Маркале 28 година чекају истину о кривцу

Izvor/medij: Savez Srba iz regiona
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Odgovornost za masakr na Markalama nije “pripisana” VRS-u bez dokaza

На данашњи дан пре 26 година догодио се масакр на сарајевској пијаци Маркале, за шта су окривљени припадници Војске Републике Српске, иако је утврђено да не постоје докази да су пројектили испаљени са српских положаја.

Упркос томе медији у Федерацији БиХ и даље тврде да су тај напад учинили припадници ВРС током опсаде Сарајева, а поводом погибије цивила биће одржана комеморација на самој пијаци, којој ће, како преноси сарајевска Н1, присуствовати активисти Удружења за друштвена истраживања и комуникације.

У случају експлозије на Маркалама, реч је о два одвојена напада на ову сарајевску пијацу у којима је живот изгубило више од стотину цивила.

Први напад догодио се 5. фебруара 1994. године када је од експлозије наводно само једне минобацачке гранате погинуло 68, а рањена 144 грађана.

Напад је поновљен годину и по дана касније, када је убијено 37, а повређено 90 цивила, а послужио је као покриће за масовне нападе авијације НАТО-а на Републику Српску.

Српска страна је негирала кривицу, тврдећи да је трагедију инсценирала влада у Сарајеву под контролом лидера муслимана Алије Изетбеговиће, подсећа РТРС.

Хашке пресуде за ове злочине окривиле су Војску Републике Српске, иако је неколико независних тимова истражиоца указивало да не постоје докази да су пројектили испаљени са српских положаја.

У Хашком трибуналу постоје докази да Срби нису починили тај злочин, као и налаз балистичара, који је рађен у сарадњи са колегама из Америке, Француске, Њемачке, Чешке и Израела, који потврђује да је физички било немогуће да граната долети са положаја које су држали Срби.

Заштићени сведок у Хашком трибуналу, који је био телохранитељ Алије Изетбеговића и за чије сведочење постоји транскрипт, рекао да је чуо разговор између ратног лидера босанских муслимана и бившег исламског верског поглавара Мустафе Церића да се спрема масакр на Маркалама.

У току суђења ратном команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу у Хагу, сведок је рекао да су напад на Маркалама организовали Изетбеговић и Церић, а спровели генерали такозване Армије БиХ.

Сведок под псеудонимом „ГРМ-116“ испричао је да је од 1992. до 1994. године био припадник специјалне јединице „Бисери“, у обезбеђењу Председништва тадашње БиХ и да је био присутан када је Изетбеговић одобрио напад на Маркале.

Он је навео да је идеја потекла од Церића, који је имао најснажнији утицај на Изетбеговића, а спровели су је генерали Сефер Халиловић и Мустафа Хајрулаховић звани Талијан.

И у извештају Швајцарске федералне обавештајне службе о деведесетим годинама прошлог века, који је прошле године доспео на светло дана, наводи се да су Бошњаци режирали масакр над цивилима на пијаци Маркале.

Доајен немачке спољне политике Вили Вимер, члан Хришћанско-демократске уније, каже да се у овом материјалу наводи списак пропагандних примера којима су медији стварали оквир за рат у Југославији и којима су тако дубоко утицали на јавно мњење о суштини и карактеру тог сукоба.

Што се „Маркала“ тиче, Вимер напомиње да швајцарска обавештајна служба у извештају подсећа да су „у овом као, и неким наредним случајевима, официри мисије УН закључили да су масакр, највероватније, спровеле босанске војне снаге, и то према сопственом становништву“.

Швајцарци указују и на то да се у ратној стратегији овај захват назива „напад под лажном заставом“.

Адвокат Бранко Лукић, бранилац генерала Ратка Младића, потврдио је раније да су у Хашком трибуналу плански оштећени материјали који иду у прилог српским оптуженицима, а један од примера је уништавање доказа како би Србе осудили за експлозију на сарајевској пијаци „Маркале“.

Преузето са: РТВ

Članak indeksiran 09. 02. 2023 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me