Raskrinkavanje.ba

Vidovdan → Маркале и даље чекају истину о кривцу

05.02.2021
Tekst članka

На сарајевској пијаци Маркале на данашњи дан 1994. године погинуло је 68 људи од експлозије, наводно, само једне минобацачке гранате, за шта су окривљени припадници Војске Републике Српске, иако је утврђено да не постоје докази да су пројектили испаљени са српских положаја.

У случају експлозије на Маркалама, ријеч је о два одвојена напада на ову сарајевску пијацу у којима је живот изгубило више од стотину цивила.

Први напад догодио се 5. фебруара 1994. године када је од експлозије наводно само једне минобацачке гранате погинуло 68, а рањена 144 грађана.

Напад је поновљен годину и по дана касније, када је убијено 37, а повријеђено 90 цивила, а послужио је као покриће за масовне нападе авијације НАТО на Републику Српску.

Српска страна је негирала кривицу, тврдећи да је трагедију инсценирала влада у Сарајеву под контролом лидера муслимана Алије Изетбеговића.

Никада није спроведена независна истрага о овим злочинима, али су хашке пресуде окривиле Војску Републике Српске.

У Хашком трибуналу постоје докази да Срби нису починили тај злочин, као и налаз балистичара, који је рађен у сарадњи са колегама из Америке, Француске, Њемачке, Чешке и Израела, који потврђује да је физички било немогуће да граната долети са положаја које су држали Срби.

РТРС/СРНА

Članak indeksiran 09.02.2023. Zadnji put osvježen 09.02.2023.

Ocijenjeno u analizi