Markale i dalje čekaju istinu o krivcu

Izvor/medij: Frontal (.ba)
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Odgovornost za masakr na Markalama nije “pripisana” VRS-u bez dokaza

Na sarajevskoj pijaci Markale na današnji dan 1994. godine poginulo je 68 ljudi od eksplozije, navodno, samo jedne minobacačke granate, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja.

U slučaju eksplozije na Markalama, riječ je o dva odvojena napada na ovu sarajevsku pijacu u kojima je život izgubilo više od stotinu civila.

Prvi napad dogodio se 5. februara 1994. godine kada je od eksplozije navodno samo jedne minobacačke granate poginulo 68, a ranjena 144 građana.

Napad je ponovljen godinu i po dana kasnije, kada je ubijeno 37, a povrijeđeno 90 civila, a poslužio je kao pokriće za masovne napade avijacije NATO na Republiku Srpsku.

Srpska strana je negirala krivicu, tvrdeći da je tragediju inscenirala vlada u Sarajevu pod kontrolom lidera muslimana Alije Izetbegovića.

Nikada nije sprovedena nezavisna istraga o ovim zločinima, ali su haške presude okrivile Vojsku Republike Srpske.

U Haškom tribunalu postoje dokazi da Srbi nisu počinili taj zločin, kao i nalaz balističara, koji je rađen u saradnji sa kolegama iz Amerike, Francuske, Njemačke, Češke i Izraela, koji potvrđuje da je fizički bilo nemoguće da granata doleti sa položaja koje su držali Srbi.

 

Izvor: rtrs/srna

05.02.2021. u 10:24h

Članak indeksiran 09. 02. 2023 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me